Facebook Instagram
Indul a VerShaker Offline a Művészetek Völgyében

Közel másfél év online kulturális missziós munka után elhagyja a virtuális teret a VerShaker. A 2020. áprilisában elindult YouTube-csatornán eddig tizennyolc neves magyar színművész mondta el aktuálisan legkedvesebb versét, és beszélgetett annak kapcsán a projekt megálmodójával, házigazdájával, Zoltán Áronnal, a Vígszínház Junior Príma-díjas színművészével. A videók listáját itt találhatjátok: 

https://youtube.com/playlist?list=PLXge4U4fzlOl8I_3o41ApKk9OkVFcq_W9

Az idei Művészetek Völgye keretében azonban július 25 és 31 között élőben is találkozhatnak a fesztivál vendégei a VerShaker programjaival. Minden nap délután 18:00-tól a vigántpetendi POKET zsebkönyvek udvar ad otthont a költészet témájú műsoroknak. 

A projektet egyébként javarészt közösségi adományokból tartják fenn az alkotók. Zoltán Áron így fogalmazott a VerShaker Facebook-oldalán: 

„Mindamellett, hogy rengeteg erőt, ihletet és kreativitást halmoztunk fel a koronavírus miatti leállások során, tehát rengeteg jó ötlettel és hatalmas lelkesedéssel vágunk neki a VerShaker Offline programjainak, sajnos be kell látnunk, hogy semmi sincs ingyen, és ahhoz, hogy ezek a programok igazán jó minőségben megvalósuljanak, és utána a legszélesebb közönség is követni tudja őket YouTube-csatornánkon, a lelkesedés mellett rengeteg pénzre is szükségünk van. Ehhez kérjük most a segítségeteket! 

Ha megtehetitek, hogy ebben a nagy melegben akár csak egy hűsítő ital árával is hozzájárultok a programok megvalósításához, kérünk Titeket, tegyétek meg az alábbi PayPal gyűjtés keretében!” 

https://paypal.me/pools/c/8AUoJLK3Wk

A VerShaker Offline részletes programját itt olvashatjátok:

Július 25. 18:00 – 19:30 VerShaker versmegfejtés Vecsei H. Miklóssal, házigazda: Zoltán Áron

Az iskolai tananyagban ismert művészettörténeti megközelítés helyett a VerShaker erősíti a költészet mint élő művészet élményszerűségét. A POKET zsebkönyvek megálmodója, két kötetes költő és színművész, Vecsei H. Miklós Petőfi versét mondta el közel egy évvel ezelőtt a VeShekeren és beszélgetett róla Zoltán Áronnal, kirándulást téve a vers mögötti titkok és csodák birodalmába. A beszélgetés most folytatódik, élő közönség előtt, új verssel, új kérdésekkel, új gondolatokkal.

Július 26. 18:00 – 19:30 VerShaker versmegfejtés Wunderlich Józseffel, házigazda: Zoltán Áron

Versmondás és beszélgetés Wunderlich Józseffel, a Vígszínház színművészével, a VerShaker első vendégével. Új versek, új témák, hogyan él meg a versmondás egy nyári fesztiválon? Hogyan fesztiválosítható a költészet? A beszélgetés ezúttal kétoldalú, a vendég a „hóhért akasztva” kérdez vissza.

Július 27. 18:00 – 19:00 Pilinszky: Kalandozás a tükörben (A SztalkerSuli diákjainak előadása, vezető tanár: Csapó Attila)

"S mi úgy léptünk és úgy mozdultunk,
úgy hajoltunk, úgy mosolyogtunk,
ahogyan ők léptek és mosolyogtak."

Előzetes: https://youtu.be/xQEeb_JaAFk

18:30 – 19:30 Interaktív versjáték Zoltán Áronnal

A „részvételi versszínház” mint forma először a Gerencsér Anna és Dézsi Fruzsina által rendezett Szívlapát előadás színlapján tűnt fel, melyben Igó Éva és Zoltán Áron dolgoztak fel kortárs magyar verseket a nézőkkel közös játékaik során. A játékok most az előadásból kiemelve, fesztivál verzióban elevenednek meg. Egy igazi kötészeti játszóház, minden írni-olvasni tudó korosztály számára.

20:30 – 22:00 Fullasztó -270 °C Hangutazás Primostentől egy másik naprendszerig Závada Péter verseivel

Hajduk Károly – szöveg
Czitrom Ádám - gitár
Keresztes Gábor - elektronika

Závada Péter Roncs szélárnyékban című kötetének verseit az előadók progresszív zenei közegben adják elő. 

Július 28. 18:00 – 19:30 Versmegzenésítés challenge Játékosok: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron

Három színész, három alkat, három stílus, három olvasat. Hogyan képzelik el egy vers megzenésítését a különböző alkotók? Kinek mi a fontos az adott versben, és miért pont az? Egy baráti színésztársaság meglepetés showműsora, mely során nemcsak a közönséget, de egymást is meglepik.

Július 29. 18:00 – 19:30 Szubjektív Pilinszky 100 - Pilinszky versei előadói szemszögből Csapó Attilával és Zoltán Áronnal

Csapó Attila és Zoltán Áron Pilinszky János versei kapcsán beszélget előadóművész és vers kapcsolatáról, Pilinszky életművéről.

Július 30. 18:00 – 19:30 Boldog, szomorú dal - Fesztbaum Béla estje Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásaiból

Fesztbaum Béla Kosztolányi írásaiból készült előadása, A Léggömb elrepül, 2019-ben ünnepelte 100. előadását a Vígszínház Házi Színpadán.  Ezen az estén is elhangzanak majd részletek a fenti előadásból, de nemcsak a szellemes és elegáns, egyben mélyen humánus, a magyar nyelvet csodálatosan használó Kosztolányival találkozunk, hanem életre szóló jó barátjával, Karinthy Frigyessel is. A metsző humor és irónia nagymesterével, aki képes arra is, hogy bármikor torkunkra forrassza a nevetést és görbe tükrében magunkra ismerjünk.

A számtalan humoros anekdotát és több, Fesztbaum Béla által megzenésített verset is felvonultató est főszereplői tehát Karinthy és Kosztolányi, a magyar irodalom méltán elismert és sokak által szeretett alakjai.  Verseik, prózáik megkerülhetetlen viszonyítási pontok és újra-és újra felfedezhető igazi klasszikusok.

Az est kb. 70 perc hosszú, utána közönségtalálkozó.

Július 31. 18:00 – 19:30 A vers mágiája - Weiner Sennyey Tibor költő és Zoltán Áron előadóművész irodalmi beavató színháza

Két barát, akik egy vers miatt találkoztak, Weiner Sennyey Tibor költő, író, filológus és Zoltán Áron színművész egy költői est során avatják be a közönséget a vers születésének titkaiba. Az előadás során Weiner Sennyey versei hangzanak el különböző feldolgozásban, elmondva, felolvasva, megzenésítve vagy éppen drámai formában átdolgozva. A műfaji kavalkádot kommentárok kísérik, amely során költő és előadó beszélget a versek születésének hátteréről, formai megvalósulásáról, mondanivalójáról, az előadóra mint olvasóra tett hatásáról, megnyitva azoknak kulisszáit a közönség számára is.

 

vershaker_offline_3.png

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr5816637770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajánló (27) Ajànló (2) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása