Facebook Instagram
VerShaker történelem 2. rész
Tamássy Bogi cikksorozata a VerShaker eddigi útjáról

Intro
Hogyan is lehetne összegezni négy év költői ámokfutását? A VerShaker soha nem követett semmilyen aktuális trendet, nem kereste a könnyű sikert, mégis több ezer nézőt késztetett arra, hogy versekről gondolkozzon, igazán mélyükre ásva. Most, hogy 2024. áprilisban négy éves lesz a kezdeményezés, egy fergeteges partit szervezünk nektek, melyre mindenkit sok szeretettel várunk! (Részletek ITT.) Addig is itt, a Blogon kicsit visszatekintünk az elmúlt évekre, és összegezzük amit már megélhettünk együtt. Vágjunk hát bele a VerShaker projekt második évének történetébe!

borito2.jpg

Ha már szülinap, ugorjunk csak vissza az első évfordulónkra, egész pontosan 2021. április 11-ére. Akkor, azon túl, hogy a költészet napját úgy koronáztuk, hogy megjelentettük az összes vendégünk által elmondott verset külön videókban, két nagyobb újítás is történt a VerShaker berkeiben. Ebből az egyik egy új platform létrehozása volt, ahol az összes eddigi felület összeérhet: megszületett VerShaker Blog, melyet Pifkó Szera, a VerShaker elkötelezett önkéntes szerkesztője vezetett egy éven át. Itt könnyeben átlátható módon jelenhettek meg a Facebookról és Instagramról jól ismert sorozatok: többek között olvasóink kedvencei, a Költőpárok és a “Költők karácsonya is.

Hamarosan azonban újdonságok is feltűntek a blog horizontján. Készültek rövid, kedvcsináló cikkek a már korábban megjelent YouTube-epizódokról, valamint Szera és Áron teljesen új cikksorozatai is. Ilyenek például a “Babits-barátai (amiben azokról az írókról és költőkről olvashatunk, akiket fontosabb kollegiális- és baráti viszony fűzött Babitshoz) vagy a "Költőink szabadidejükben" (amin keresztül bepillantást nyerhetünk ismert költők kedvelt hobbijaiba). Személyes kedvencem lett Kosztolányi Dezső intarziája Csokonai Vitéz Mihály nevére, amiben elrejti a költő nevét egy másik értelmes mondatban. Egészen elképesztő, milyen dolgok születnek abból, ha egy alkotó magához illő hobbit talál!

A blogon jelent meg a második nagy terv is: az Örökbefogadási program. A VerShaker terve ugyanis az volt, hogy 2021 nyarán offline térbe lép át, ehhez azonban szükség volt a ti segítségetekre is. A program keretében örökbe fogadhattatok egyet az addig megjelent epizódjainkból, mi pedig a támogatás mértékétől függően BronzKanál, EzüstPohár vagy AranyShaker kitüntetésben részesítettünk benneteket. Végül öt epizódunk talált örökbefogadóra:

VerShaker | ArsPoetica | #WeöresNAGYSÁGImmunShake vírus ellen, avagy versfogyasztás járvány idején

1.01 Wunderlich József | Bertolt Brecht: Minden változik

1.02 Zsigmond Emőke | Pilinszky János: Magamhoz

2.04 Mészáros Blanka | Weöres Sándor: Tandori Dezsőnek

2.09 Fesztbaum Béla | Kosztolányi Dezső: Boldog, szomorú dal

zsigmond_emoke.png

(1.02 Zsigmond Emőke | Pilinszky János: Magamhoz – az epizód, amit ketten is örökbe fogadtatok)

Támogatásaitoknak köszönhetően a második év volt az, amikor a VerShaker kitörhetett a COVID által szűkre zárt falak kereteiből és Budapestről Vigántpetendre vándorolva személyesen is bemutatkozhatott nektek. A Művészetek Völgye adott otthont az első VerShaker Offline eseményének július 25-31 között. Az estébe forduló POKET udvar árnyékában fogadta Áron minden nap a vendégeit: beszélgetett többek között Vecsei H. Miklóssal, Wunderlich Józseffel és Csapó Attilával is.

hasi5.png

csapo_ati.png

(Vecsei H Miklós és Csapó Attila a Művészetek Völgyében Zoltán Áronnal beszélget)

Viszont a már ismert és védjegyünkké vált beszélgetések mellett újításokkal is készültünk nektek. Egyik este például bepillantást nyerhettetek Fesztbaum Béla Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes estjébe anekdotáin és megzenésítésein keresztül.

fesztbaum_2.png

(Fesztbaum Béla “Boldog-Szomorú dal” estjének előadása közben a Művészetek Völgyén)

Teret kapott az első Költő- és kötetbemutató beszélgetés is: Weiner Sennyey Tibor költővel beszélgetett Áron verseiről, azok születésének varázslatos titkairól, felolvasva vagy épp megzenésítve őket. Ebből végül megszületett a VerShaker történelmének első dupla epizódja, amit ma is visszanézhettek a YouTube-csatornánkon.

weiner.png

"Mert drog lett neked víz és tűz, föld és levegő,
szívod őket akkor is, ha nem is kellenek;
s lényeged csökken, ha az anyag egyre nő:
míg milliárd élet mind eggyé lesz veled!

Hát fújd ki magadból azt a sok felesleget,
mondj le arról, amiről azt hiszed te vagy;
égesd el mérgező tévképzeteidet.
Halld, mit kiállt a szív, mit üvölt az agy!"

(Részlet Weiner Sennyey Tibor Drogok című verséből)

weiner2.png

(Weiner Sennyey Tibor a Művészetek Völgye fesztiválon verseiről beszél Zoltán Áronnal)

Az műsorok megalkotásában is részt vehetett a közönség. A fesztivál előtt a Facebook-oldalunkon játékot hirdettünk, ahol Versmegzenésítés Challenge nevű estünkre küldhettetek be verseket. Ezekből később készült egy szavazás, amin eldönthettétek, melyiket zenésítse meg Orosz Ákos, Tóth Andris és Zoltán Áron. Végül Tóth Árpád Körúti hajnal című alkotására esett a választás: azt dolgozták fel külön-külön, majd mutatták be a Poket udvarban a közönségnek és egymásnak is először. Azóta már jó párszor meghallgattam az elkészült műveket egyesével is. Engem Tóth Andris és tesója, Tóth Ábel verziója különösen visszarepít a nyári esték lassú folyású, nyugodt medrébe és kicsit engedni, hogy fürödjek az emlékek hűsítő ölelésében. Nektek melyik tetszik a legjobban?

versmegzenesites_challange.jpg

(Versmegzenésítés Challenge a Művészetek Völgyén - Tóth Andris, Tóth Ábel, Zoltán Áron, Orosz Ákos)

Offline eseménysorozatunk nem állt meg a Művészetek Völgyéből hazatéréssel. Szeptember végén került megrendezésre a reSTART Feszt, összművészeti fesztivál, a Ráday utca hat kisszínházának szervezésében. Ennek keretében a VerShaker minden helyszínen készített interjúkat, melyek közül a Stúdió K Színház alapítójával, Fodor Tamás színész-rendező, tanárral készül beszélgetésünket feltétlenül ajánlom mindenkinek, akit érdekel a színház és a költészet.

Februárban pedig a veszprémi Holtszezon Fesztivál is tárt karokkal várt bennünket. A fesztivál nyitó műsora keretében Tóth Árpád Lélektől lélekig című versét mondta el Horváth Csenge, a Veszpémi Petőfi Színház akkori fiatal színésznője (most a budapesti József Attila Színházban láthatjátok), ennek kapcsán beszélgettek Áronnal magányról, szeretetről, és sajnos a közelmúltban kitört orosz-ukrán háborúról is...

holtszezon2.png

holtszezon3.jpg

(Horváth Csenge a VerShaker vendége a Holtszezon fesztiválon)

Zárásképpen pedig álljon itt pár gondolat, amiket kommentben kaptunk tőletek a második év folyamán! 

“Előre biztos voltam benne, hogy a Művészetek Völgye és a VerShaker ötvözéséből csak valami nagyon klassz születhet, pláne ha még zene is kerül bele. És valóban, ha kedvenc VerShaker-élmény, akkor számomra a #versmegzenésítéschallenge bemutatója az. Míg a videók, bár összeköthetik a nézőket, egyéni élményt adnak, ott a fesztiválon személyesen, fizikailag is együtt élhettük meg az, hogy ugyanaz a vers mennyiféle jelentést rejt magában, mindannyiunk számára különbözően. Napsugaras emlék számomra azóta is annak a délutánnak a hangulata, jó lesz felidézni a felvétellel, és remélem, lehet még hasonlóban részünk!” (Czigányik Lídia)

“A rengeteg mély és értékes beszélgetésen túl a Kései sirató hagyott örök nyomot bennem Földes Eszter előadásában. Hálás vagyok az eddigi munkátokért, még sok-sok gyönyörű évet kívánok a projektnek!” (Szűcs Réka Klára)

Köszönjük, hogy velünk vagytok és csatlakoztok hozzánk az úton! 

Outro
Sokmindenen mentünk át eddig, viszont nem áll itt meg a történetünk. A következő eseményünk már csak rátok vár. Gyertek el április 6-án a VerShaker negyedik születésnapjára, ünnepeljük együtt, ahová eljutottunk és amerre tartunk. Mert ez mind értetek és általatok van: folytassuk hát, amit elkezdtünk, közösen!

Részletes program és jegyvásárlás ITT.

Várva a mihamarabbi találkozást:

A VerShaker csapata

minifesztival_jegy.jpg

----------

 

Szerző: Tamássy Boglárka

Szerkesztő: Zoltán Áron

A képek a VerShaker YouTube-csatornájáról, Facebook-oldaláról és Instagram profiljáról származnak

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr3318358201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajánló (27) Ajànló (2) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása