Facebook Instagram
Nyarak a vízparton - újra a Balatonnál

A VerShaker Blogon augusztusban olyan költeményeket és írásokat olvashattok, melyekből kiderül, költőink hol nyaraltak, mely tájak ihlették meg őket, hol pihentek legszívesebben, milyen érzések kerítették őket hatalmukba, egy-egy utazás során. Szívesen töltötték az időt nyaranta víz közelében, ahol különböző hangulatok, érzések kerítették őket hatalmukba. Sorozatunk mostani részében ismét a "magyar tengerhez" a Balatonhoz látogatunk.

 

„Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére.

A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, mint ahogy az igazán nagy dolgok nem változnak a világon. Ugyanazok a hölgyek sétálnak száz év előtt a tópart platánjai alatt, akik manapság.

Ott van közöttük a szívhalásznő, Fruzsinkának hívják, és szüleinek, valamint neki magának az a feltevése, hogy nem tölti tétlenül a nyarat, szívet halász, ha még csak egyetlen szív van a Balatonban. A férjhezmenés éppen olyan célja a nyaralásnak 1931-ben, mint 1831-ben.

Fruzsinka kezében éppen úgy van a háló, amellyel a halat és a szívet fogja, mint Vörösmarty Mihály idejében.

És ha száz esztendő előtti gavallér, aki valamely véletlen folytán elkésett az akkori szívhalászatról, most érkezne meg a Balatonra, hálós hölgyekkel bőven találkozhatna.

Csak egy helyénlevő, vállalkozó kedvű embernek kell elkezdeni, hogy megelevenedjenek az elvarázsolt, vén fák, dalolni kezdjenek a poshadt, régi nádasok, kidugják fejüket a víz alól az elátkozott fogaskirályok.

- Előre, szívhalászok! – kiáltja Ábrándi, és a szívhalászok, a Fruzsinkák és Déryné, Szegedy Rózák ás Laborfalvi Rózák utódai, a balatoni hölgyek kezükbe veszik újra a hálókat, hogy a szívhalászat játéktól élénküljön a part és a tó.”

Részlet Krúdy Gyula „Balatoni szívhalászat” című novellájából

 

Szabó Lőrinc

Képzelt képzeleteddel

Képzelt képzeleteddel képzelem,

hogy idegondolsz, kedves, mialatt

gyors kerék visz: sóvár magányomat

hívja magányod, együtt vagy velem,

ahogy veled én, és ahogy nekem

vigaszt csak képzelt jelenléted ad,

fájdalmad fájdalmamban érzi csak

enyhülni szorítását szíveden,

Képzelt képzeleteddel képzelem,

hogy együtt vagyunk: az enyém kevés

volna, magába, míg így, szüntelen

kettőződve, mint tündér repesés

hoz-visz-cserél, s egyszerre két helyen

egymásba zárva tart a szerelem.

 

- Aludni lehet otthon is, de a fürdőhelyen a nők mulattatásáról kell gondoskodni minden talpon levő úriembernek! – mondja ki Ábrándi a száz esztendő előtti jelszót, amikor valóban így éreztek és éltek a fiatalemberek. „…Hol vannak a szívhalászok, akiknek hálójába, rabságba úgy vágyakozik szívem, hogy kiugrik helyéből, mint a hal a Balatonból? Hol van Széchenyi István gróf, aki komoly munkálkodás után táncra buzdítja a fiatalságot? Hol van Vörösmarty Mihály, aki a legmagasztosabb költészet mellett nem megvetője a szerelem élveinek, a gyönyör kedves üdveinek? Hol van a száz esztendő előtti jókedv, amely a Balaton mellett zengett nyár idején? „

Részlet Krúdy Gyula „Balatoni szívhalászat” című novellájából

 

József Attila

A hullámok lágy tánca

A hullámok lágy tánca s odaát

a lombok gyenge lejtése az éjjelt

lassudan hozták s csillagok raját

hívták reszketni az egekre széjjel.

Igy ők. S az érzelmek is csendesen

mozdulnak benn a szívben ringatóan,

emlékezés visszfénye, szerelem

hatalma ring, mint a nagy víz a tóban.

Én nem értem, csak érzem az egészet.

Itt tangót jár a sok lány és fiú,

a sok számító, kedves és hiú.

Mert ez itt egy divatos nyári fürdő.

De némán, hiszen ráér a természet,

a zene mögött zúg az örök erdő.

1936 nyara

 

A novella részleteket a Noran Libro által 2012-ben kiadott Balatoni szívhalászat című könyvéből idéztük. A kötet anyagát gyűjtötte, összeállította és szerkesztette Kőrössi P. József.

img_20210807_194137.jpg

Fotó: Zoltán Áron 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr5416655566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása