Facebook Instagram
A véletlenszerűség poétikája – A VerShaker a RUSZT-on 3.

A VerShaker csatorna három beszélgetéssel is részt vett a 2022. november 4-6. között megtartott Ráday utcai Színházi Találkozón (RUSZT), amelyet ezen a néven elsőre szerveztek meg az utca színházai. Az e heti cikksorozatunkban ezeket a beszélgetéseket szeretnénk bemutatni nektek. Zoltán Áron, a csatorna házigazdája Bán-Horváth Veronika imprószínésszel, költőnővel beszélgetett november 6-án este az Itt és Most Improvizációs Társulat játszóhelyén. Ezt a beszélgetést is a sokszínűség jellemezte: szó esett a költőnő gyerekkoráról, a középiskolásként alapított, azóta is meghatározó alkotócsapatról és egy pesti villanypóznáról lógó melltartóról is.

Három színben csillogó shakerek állnak a színpad közepén álló kisasztalon, bennük az előre kiválogatott versekkel, azonban kívülről átláthatatlanul, hogy ne lehessen tudni, melyik vers következik, és ne lehessen akaratlagosan választani se. Maga a házigazda sem tudta, hogy a vendégei, a nézők vagy ő maga melyik verset húzza ki, és ezzel merre kanyarodik a beszélgetés. 

(Barabás Lili Kinga cikke)

vweronika3.JPG

Bán-Horváth Veronika a VerShaker vendégeként

„Ne haragudj, véletlenül elkezdtem írni a versedet." - Költő- és kötetbemutató Bán-Horváth Veronika imprószínész, tréner és költővel

Az Itt és Most Társulat fogadta be a VerShakert vasárnap este, hogy egy másik fiatal alkotót is jobban megismerhessen a közönség. Bán-Horváth Veronika, a mosolygós költőnő 3 évesen írta első versét, amely valahogy így hangzott: „Kész az ebéd, hívd a tevéd." A versírás tehát gyerekkorától szerepet játszott az életében, de a mai napig meghatározó élményei jó része a barátai és általa alapított Győri Irodalmi Ifjúsági Körből származnak, ahol „összejárt egy csapat ember, és hétfő délutánonként versekről beszélgetett.” A különösen sikeres, önszerveződő versműhelyben mondhatni saját költői hangra találtak. Előfordult, hogy ketten írtak verset, vagyis ő elkezdett egy barátnője ötletéből verset írni, amit végül az ötletgazda fejezett be, máskor pedig egymástól függetlenül alkottak hasonló témában egy műhelytársával (egyikük csirke-, másikuk a halfeldolgozásról). Érződött, hogy szívesen mesél életének erről a korszakáról, addig csak pár szavas válaszokat adott Áron kérdéseire, de innentől sokkal nyitottabb lett, lelkesen mesélt életének e meghatározó alkotói szakaszáról. Közben szóba került Ikrény, a kis falu, ahol felnőtt, a nagyszülei, és hogy miket tanult tőlük, valamint a győri városháza toronyórája, amely azt a népdalt játssza, amelynek sorait a Nem gondolok elején olvashatjuk. Veronika Áron kérésére el is énekelte a dalt, amely szívszorítóan búsan hullámzott végig a termen.

 NEM GONDOLOK

      fújdogál a szél az öreg duna felől
      elszakadtam régen a szeretőm mellől
      anyám édesanyám engedjen elmennem
      mert az édes rózsám sírva keres engem 

sikátorból sikátorba kanyarodok
irányt vesztve, ki a városból,
a hídon át. fújdogál a szél.
anyám nem enged el. futok
a folyó fölött. nem enged el
engem, nem a rózsámhoz,
de sehova, nem tiltással, csak néz,
néz mint a mária-kép, fel az egekbe,
a fecske presszóban a falon. 

ez lógott nagyanyám ágya fölött is.
rám se, néz és nem ereszt. 

       gyökeret verek:
termőföldön állok.
      folyik az öreg duna,
nem siet, de meg nem áll.
     folyik, folydogál.
és jön a szél.
     belefújom taknyos orromat.
szél vagyok.
     folyó vagyok. 

nem jártam máshol.
nem különböztem sosem.
nem akarok én mást,
csak anyám lánya lenni. 

veronika5.JPG

Bán-Horváth Veronika és Zoltán Áron

Ebben a beszélgetésben is terítékre került a kortárs költészet feladata: „[a kortárs költészet] igyekszik megfogalmazni azt, amit ha ki is lehet mondani, borzasztóan nehéz” – fogalmazta meg a gondolatait Veronika. De kell ezekről beszélni és a költőnő beszél is, elegendő elolvasnunk a Nincs is holdtölte vagy a Térfél című szerzeményeket. A költeményeiben megjelenő képek – mesélte – a valóságból és a képzeletéből egyaránt származhatnak, azonban az utóbbiban megjelenő dolgoknak kell, hogy legyen valamilyen alapja a valóságban, különben nem lennének ott. A Térfélben felbukkanó villanypóznán foszló melltartót például egy budapesti utcán látottakból merítette.

Az utolsóként kihúzott és elmondott vers tökéletesen zárta le az este beszélgetős részét, nevetés és nagy taps követte a zárósort. Bár gyorsan közeledett a fesztivál vége, de még volt lehetőség arra, hogy megnézzük az Itt és Most Improvizációs Társulat rövid előadását, amelyet Bán-Horváth verseinek kulcsszavai alapján improvizáltak végtelenül profin és viccesen.

 NE KÖSSENEK IGÉK 

Mezítláb, szalmabálák között, imbolygó tömegben tűnt fel.
A fényfestés sem homályosította el, élénkebb volt,
mint a színes kendők, a vászonra vetített mandalák.
Behunyt szemmel, égre tárt kezekkel hullámzott bele a táncba. 

Ne kérdezd, miből szabadulhat az ember gyermeke, ha leány.
Ha az ősz haj és a ránc nem szégyen, hanem ékszer. 

Határtalan legyen mostantól a lépés, a közelség, a vágy,
a vonzalom, a düh és az üvöltés, határtalan az irgalom és
az irgalmatlanul elhibázott tettek, csússzon csak szét,
törjön meg a ritmus, szűnjön meg az álomból felverve is tudott sorrend,
álljunk
                       be,
                                                    ki,
                                                                               le,
            fel,
                                    meg,
el,
                                                            át,
         rá,
                                                                                     ide,
       oda,
                                   szét,
össze,                                                     vissza,
keverjük meg, bontsuk fel, engedjük magunkba, lépjünk tovább. 

veronika2.jpg

A műsor egyik verse megzenésítve hangzott el

A nagy tapssal záruló vasárnapi beszélgetések az idei fesztivál végét jelentették, azonban szerencsére azoknak sem kell lemaradniuk a költő- és kötetbemutatókról, akik nem tudtak személyesen eljönni a színházakba. Mindegyik videó hamarosan kikerül a VerShaker YouTube csatornájára, de addig is hangolódásképpen nézzétek meg/vissza a már kirakott felvételeket, valamint mindenkit szeretettel várunk a jövőbeli VerShakeres programokra.

-----------------------------------

Szerkesztők: Barabás Lili Kinga és Zoltán Áron

Fotók: Majnics Petra

A verseket Bán-Horváth Veronika Minden átjárható című kötetéből idéztük, amit itt tudtok megrendelni:
https://bookline.hu/product/home.action?_v=Horvath_Veronika_Minden_atjarhato&type=22&id=294124

A RUSZT eseményeiről itt olvashattok bővebben:
https://www.facebook.com/ruszt/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr217983000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása