Facebook Instagram
Pilinszky Jánosra emlékezve

Ma van Pilinszky János halálának 40. évfordulója. Ebből az alkalomból egy különleges írást mutatunk be nektek, melyben a költő a magány és az egyedüllét fogalmát, érzését járja körül Patrice de la Tour du Pin Előhang című verse kapcsán. Ezt a verset, amit most megosztunk veletek, megtalálhatjátok az 1958-ban megjelent Mai francia költők című kötetben is, melynek felelős szerkesztője Pilinszky János volt.

Magány, magányosan, egyedül

Meglepően gyakori ez a cím, ez a szó a francia fotóművészek mostani kiállításán. Miután filozófiai iskolát teremtett, a vulgár egzisztencializmus formájában egyenesen divattá vált: “Magány, magányosan, egyedül”. De milyen is ez a magány? És milyen is ez a magányos ember a földön?

   Kétértelmű dolog az egyedüllét. Az imádkozó lélek éppúgy keresi, mint az éjszaka csendjében lopakodó tolvaj, s a cellájában térdeplő szent éppoly “magányos”, mint a páncélszekrény előtt görnyedő kasszafúró. Nagy művek és nagy gaztettek születtek a magányban. De amiről ezek a képek beszélnek, az inkább valami közbülső állapot.

   A “modern” magányos a külső és belső élet közt húzódó “senki földjén” kallódó vándor. Nem formailag magányos, hanem töltésében. Talajtalan, gyökértelen – mondották rá a századfordulón. Ma egyszerűen magányosnak hívják.

   Magányos az, aki lényegében elvesztette vagy megszüntette a világgal és saját, belső világával való kapcsolatát. A magányos ember a kapcsolatok örökös homoksivatagában él. Erről a tájról fest lenyűgöző képet Patrice de la Tour du Pin. Hatalmas pusztaságok nyúlnak a szívben – az önszeretet vad napja alatt, s e kopár tájat egyedül a “vad angyalok csordái”, a testiség kísértetei látogatják. A magány ezen a szinten már nem csupán szomorú, de veszélyes is, s a magányos ember közönye többé nem maradhat közömbös. Ez a fajta magány előbb-utóbb fölvonulási terepe lesz Tour du Pin vad angyalainak, a pusztulás és pusztítás erőinek.”

    Félelmetes állapot a magány. Jézus legelkeseredettebb szavait is ez váltja ki, az elhagyatottság. “Uram, Uram, mért hagytál el engem!” – ezzel a kiáltással élte át talán a legmélyebben az emberi természet fájdalmát és veszélyeit. Nem ismerte ugyan az unalom, a szomorúság elősivatagait, de átélte a magány legriasztóbb fájdalmát, s ő, aki minden szenvedést magára vett, ezt az egyet elviselhetetlennek találta. S valóban: a valódi magányban senki nem maradhat meg tartósan büntetlenül és bűntelenül.

   Különös, hogy a krízis és a megoldás legtöbbször mennyire egybeesik, milyen szoros drámai kapcsolatot tart egymással. A kór és a gyógyítás szavai szinte azonosak. Magányosak lettünk – mert nem tudunk magányosak lenni. Mit jelent ez?

   Jelenti azt, hogy az ember, ki a külsőségeket, a kinti ingereket hajszolta, eltompult, s elvesztette belső fogékonyságát, hallását a csendre, képességét az elmélyülésre. Elfelejtett befele fordulni. S ezzel egyidejűleg vesztette el másik képességét is, nyitottságát a világ, a többi ember felé. A magányos ember fordítottja a szent: tökéletes befelefordultságával az Isten és tökéletes nyitottságával az emberek felé. Rajta keresztül a Szentlélek szabadon fújdogál a világba. Az Istennel élő ember épp ezért egyedül formailag válhat magányossá. S ez nem számít. Ahogy az alkotó ember magánya is csak formai magány, de tartalmában épp az ellenkezője, az imádkozó embernek is a magányos fa lehetne a jelképe, ahogy gyökereivel a földben áll, s levelével ki-belélegzi a világot.

Divatszó lett a magány, s ez mindenesetre jelzi, hol kell a ma keresztényének vigyáznia, miből kell korszerű vizsgát tennie?

Magányból. Abból, hogy magányában hogyan tud minél mélyebb, minél élőbb és állandóbb kapcsolatot teremteni Istennel. Magányból kell vizsgáznia és az emberek, a világ felé való nyitottságból, mely lényegében a “jó magányosság” ellenpróbája, ikertestvére.

A magány Istene a nyitott lelkek jutalma.

-----

Patrice de la Tour du Pin

Előhang

Minden földet, ha legendája nincsen,

menthetetlenül elpusztít a fagy…

Hatalmas puszták nyúlnak el a szívben

Az önszeretet holt napja alatt:

Hajnalonta a lápos réteken

Hömpölyög a köd oszlopos dagálya,

Melytől a költők meddő dallamára

Szorongás lep meg s tompa félelem.

Ó, szívd magadba mélyen ezt a párát,

S a furcsa, boldog borzongás hevét,

Mely néha, álmaidba lopva száll rád,

Midőn az éden kertje nyílt eléd;

Csak a hunyászkodók, az ostobák

Nem érthetik gyötrelmes gyönyörét meg;

Ők nem hallják a lomha ködbe tévedt

Űzött madarak metsző sikolyát.

Ez volt hazája a vad angyaloknak,

Akiket nem táplált a szerelem:

Mint vándor vadnak, szálló kócsagoknak,

Nekik is titkos jel szólt szüntelen;

A választottak között, a világ

Unt tájait elhagyva éltek olykor,

De érezték, amint erükben ott forr,

Az elveszített egek bánatát.

És akkor búcsút mondtak mind e mennynek,

Sarkalta őket a bűn és a gőg:

A pusztában csak ritkán lepheted meg

Rajukat: mindent odahagytak ők.

Legendájuk megölte a láp,

Nők s gyermekek szemében látni kószán

Suhanni árnyuk szeptember utóján,

Ha kóborolnak a lelkeken át.

Homály ölén osonnak rejtekezve,

És megpihennek csakhamar talán;

Hogy táncukat tekintet meg ne lesse,

Nem fürdenek, csak éjnek évadán.

- De még ritkább és még félelmesebb

A panaszuk, a szív szakad szavától,

S elhal a szellem ormai felett,

Mint egy vadmadár hívó szava távol.

A tanyák este megriadva hallják,

Ha már a hús játéka sem vigasz:

Végigcsap a síkságon, mintha jajját

Hörgi egy télben pusztuló csikasz;

Vagy rémülettől dúltan az a hang zúg,

Mely még a tó jegét is szétveti,

Ha jönnek az üldözők léptei,

S csobban a tócsák sárvize alattuk.

A síkon oly kietlen éjjel árad,

Hogy elszorul a vándorok szive.

Megtorpannak, riadt torkuk kiszárad,

S mondják: ím egy ártatlan éneke.

Elhalt a hang, de vissza-visszazeng,

S átjár egész a csontod velejéig;

Száll, mint a kürtszó, s harsog odafent,

Hol a csillagok szakadéka fénylik.

De tudod, hogy most nem a hideg

Szakaszt ilyen sikolyt az éjszakán át;

Tebenned nemesebb a rémület,

Te ismered a szenvedélye lázát

Habzó süket zsiger dühét s az odvas

Szivekben a vágy heves hajnalát,

S így szólsz: ez az ártatlan-dala hát

Egy hím hörgése. Nászi harca szomjas!

Rónay György fordítása

Pilinszky János: Magány, magányosan, egyedül című írása az 1962. május 6-án megjelent Új Ember folyóiratban található.

Tour du Pin, Előhang című versét a Magvető Kiadó által 1958-ban kiadott Mai francia költők című kötetéből idéztük, melynek szerkesztője Dobossy László, felelős szerkesztője pedig Pilinszky János volt.

 pilinszky.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr9816573220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása