Facebook Instagram
Költőink szabadidejükben – Radnótiék nyarai

„Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz,
az ég derüs, nincs homlokán redő,
utak mentén virágzik mind az ákác,
a csermelynek arany taréja nő
s a fényes levegőbe villogó
jeleket ír egy lustán hősködő
gyémántos testü nagy szitakötő.”

 

 

A VerShaker felületein már találkozhattatok a Radnóti házaspárral. Velük kapcsolatban írtunk már például arról, hogy milyen ajándékozási szokásaik voltak karácsony idején (keresd Facebook-oldalunkon #költőkkarácsonya) vagy, hogy hogyan töltötték a húsvéti ünnepeket (#Húsvétigondolatok). Költőink szabadidejükben cikksorozatunkban most az is kiderül, hogy nyaranta mivel töltötték az időt – amikor éppen nem dolgoztak vagy ügyeket intéztek.

 

A nyári hónapokban Radnótiék szerettek aktívan feltöltődni. Vagy barátokkal elmentek a lakhelyükhöz közel eső Svábhegyre, vagy kirándultak a fővároshoz közeli túraútvonalakon. Ha a napok forróbbak voltak, akkor úsztak és strandoltak a Dunán, vagy épp az uszoda vizében hűtötték magukat. Ezeket a pillanatokat a költő felesége Gyarmati Fanni örökítette meg naplójában.

 

„A Dunára hosszú, drága, fáradságos utazással érünk ki, de nagyon-nagyon szép, és megéri. Olyan alkonyat és éjjel van, mint a Puvis de Chavannes-képeken – (Lyonban született francia festő, aki 1824-1898 között élt – a Szerk.) – a Szegény halász jut eszembe, és a Panthéon egész remek fensége, fátyolos hűvös szépsége. Halpaprikás zene mellett, a szépdalú Jucival találkoztunk, énekel végig a vízen az édes magyar dalaiból, és az Esőt énekli újra. Több csónak jön utánunk szinte megbűvölve. Éjjel érünk haza…” – írja 1937. július 24-i naplóbejegyzésében.

 

Ha épp nem a vízparton, vagy az erdőkön, mezőkön mulatták nyáron az időt, akkor a kijártak a teniszpályára ütögetni. Persze ez nem mindig volt zökkenőmentes.

 

„Délután először teniszeztünk. Olyan öröm, hogy megy egészen jól, és nem vagyok nagyon ügyetlen, és olyan boldogság érezni a testemet feszülni és keményedni, és hogy van társam mindehhez. Ehhez is társam az én egyetlen Mindenségem…”

 

„…Délelőtt napozás, azután jönnek, megkezdődik a vendégfelvonulás. Délután teniszkísérletezés, nem sikerül, nem volt szedő, és Mikkel veszekedés. Ő ok nélkül hibáztat engem, és ezen borzasztó dühös leszek, és elhatározom, nem engedek, nem hajolok meg mindig. Legyen egyszer ő is tudatában annak, hogy nem szabad rögtön veszekedésre készen lenni. Egymás után dobáljuk ki a labdákat, mérgesen jövünk haza…”

 

Azt, hogy Mik gondolt-e ezekre a bizonyos egymás után kidobált labdákra, vagy inkább talán a feszülő testű teniszező társra, amikor ’38-ban megírta Himnusz a békéről című versét és benne a labdaként pattanó diók költői képét, persze nem tudhatjuk. De most nekünk szép jelentést többletet nyernek ilyen kontextusban sorai:

 

„Nyarakra gondolunk s hogy erdeink
majd lombosodnak s bennük járni jó,
és kertjeinknek sűrü illatában
fáján akad a hullni kész dió!

s arany napoknak alján pattanó
labdák körül gomolygó gombolyag,
gyereksereg visong; a réteken
zászlós sörényü, csillogó lovak

száguldanak a hulló nap felé!
s fejünk felett surrog és csivog
a fecskefészkektől sötét eresz!
Így lesz-e? Így! Mert egyszer béke lesz.

Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!”

 

A teljes verset itt olvashatjátok:
http://mek.oszk.hu/01000/01018/01018.htm#cim29

 

-----

Cikkeinket, videóinkat, kulturális programjainkat mind missziós jelleggel, ingyen csináljuk. Hogy még több helyre eljuttathassuk ezeket a gondolatokat, segíts nekünk, és fogadd örökbe egy YouTube-videónkat a leegyszerűsített Örökbefogadási programunk keretében:
https://paypal.me/pools/c/8ymMTzFm6z

 

Cikkünk elején Radnóti Miklós: Naptár című költeményéből idéztük a Júniust. A teljes verset itt olvashatjátok: http://vers-versek.hu/radnoti-miklos/naptar-/

 

A naplóbejegyzéseket a Jaffa Kiadó gondozásában Budapesten 2014-ben megjelent Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935-1946 I. című kiadványából idéztük. Sajtó alá rendezte: Ferencz Győző és Nagy Zsejke.

A fotókat a Jaffa Kiadó által 2016-ban kiadott Árnyékban éles fény vagy A Radnóti házaspár fényképei című kötetből mellékeltük. 

A sorozatot szerkesztői: Pifkó Szera és Zoltán Áron.

 

14205932_99ebce104b4e14dbb952c1dbbd1600ed_wm.jpg

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni a népszigeti Duna-parton 1937. július 22-én.
Fotó: Müller Miklós 

 

214759724_842146993331032_5465540131489836972_n_1_1.jpg

Radnóti Miklós a felvidéki Trencsénben a teniszpályán. 1929 július 

 

rgy.jpg

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni friss házasokként a Duna-parti strandon 1935. augusztus 13-án.
Fotó: Gyarmati László 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr4516627442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajánló (27) Ajànló (2) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása