Facebook Instagram
Költőink szabadidejükben – Nyár a „magyar Rómában” Babits Mihállyal

„Úgy járom most a várost, mint az újságíró, aki riportra tölti elméje töltőtollát, s lélek helyett egy fehér papírt tart a világ felé: írd rá világ, mi újság Esztergomban! Mi újság lehetne egy ilyen kis vidéki fészekben? A Főtemplom fenn trónol, s gőgje szavait izeni a Dunával Pestnek; a Duna lustán viszi az izenetet. Nem sietős! A hegyek csöppet sem kevesebb méltósággal viselik régiségüket, mint az a hét domb, amelyen Róma épült: Itt a magyar Róma!”

 

Írtunk már a sakkozó Kosztolányiról, a ladikozó Petőfiről, a focizó Adyról és a teniszező Radnóti házaspárról. A VerShaker Bog Költőink szabadidejükben sorozatunk mostani részében Babits Mihállyal sétálhattok a nyári Esztergomban.  A VerShaker első évadában Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésztől hallhattátok Babits Mihály: Esti kérdés című költeményét és a vershez kapcsolódó gondolatait, amit itt tudtok visszanézni:

(https://www.youtube.com/watch?v=rWzC_qnDSmQ)

Tavaly júliusban pedig megismerhettétek a költő esztergomi, előhegyi „Fecskefészkét”, amely a nyári hónapokra békés és nyugalmas menedéket jelentett számára. Esztergommal való emlékezetes találkozására, amely 1923-ban történt, így emlékszik vissza egy írásában:

 

„A valóságos eleven Esztergomot hajóról pillantottam meg először, a Dunán: s ez csakugyan olyan volt, mintha valami fenséges és szent királyi székhelyre vonulnék be. A bazilika magasba nyújtotta elibém keresztjét; az alkony aranyszőnyeget terített a hullámokon át a palotáig; fölötte széles ünnepi karzatot mímelt a Várhegy fennsíkja…”

 

Soraiból is érezhető, hogy Babits első látásra beleszeretett „Szent István városába”. Miután 1924-ben házikót vásárol az Előhegyen, haláláig minden nyáron Esztergomban pihent családjával. Bár Babits ide elvonulni járt, mégis szeretett néha kimozdulni a Fecskefészek falai közül és sétákat tenni a városban, magában vagy művészbarátaival. Így fedezte fel újra és újra a várost.

 

„Vendégeim vannak, s azoknak próbálom megmutatni Esztergomot. Ilyenkor mindig újra fölfedezem ezt a várost magamnak is. Napokon át járjuk a forró utcákat s hűvös templomokat, s olyan érzésem van, mint mikor kis olasz városokat jártam, kábultan szökdösve minduntalan a tüzes nap gyötrő szeme elől a márványoszlopok pinceszagú ívei alá…”

 

„Szorgosan figyelmeztetem a vendégeimet arra, ami megmaradt a régiből, s közben itt is, ott is azon kapom magam, hogy túlzok, hogy iparkodok mentül több régit találni. Fantáziám fölforr, elvesztem a felelősségérzetet, s egy magyar Firenze képe alakul ki bennem; még most is ezt a képet látom magam előtt, ahogy itt ülök hegyi lakomban és letekintek a tájra, amely a veranda üvegkockáin át friss színekkel mosolyog föl, mint egy rajzhálós karton…” – írja a Pesti Naplóban, 1932. augusztus 14-én megjelent Esztergomi séta című írásában.

 

Az már kiderülhetett számotokra, hogy az „Előhegy remetéjét” milyen érzések töltötték el nyaranta a magyar Rómában és/vagy Firenzében, de vajon Esztergom városa hogy viszonyult a költőhöz? Az Esztergom és Vidéke hasábjain 1934. július 19-én megjelent cikkben a következőképp gondolnak rá:

 

„Minden évben közöttünk van nyáron, helyesen: felettünk tölti el szabadságos napjait. Úgy érezzük, hogy amióta Esztergomban van, szeme van az Előhegynek. Rajtunk és életünkön a tekintete. Érezzük meleg barátságát, szeretetét, keze simogatását. Ennél is többet ad: írásokat, mik fiainknak is szólnak. És mit adhatunk mi? Csak feltekinthetünk azt kívánva, hogy még sok esztendőn át nézzen le hozzánk meleg tekintetével az Előhegyről és még sok esztendőn át játsszék a lélek és gondolat varázslatos orgonáján.”

 

Ha időtök engedi és van kedvetek nyáron, Ti is látogassatok el a „magyar Rómába”, Babits kedvenc nyaralójába, a kis Fecskefészekbe. A Babits Mihály Emlékházról itt olvashattok részletesebben: https://balassamuzeum.hu/babitshaz-mihaly-emlekhaz/

 

------

 

Cikkeinket, videóinkat, kulturális programjainkat mind missziós jelleggel, ingyen csináljuk. Hogy még több helyre eljuttathassuk ezeket a gondolatokat, segíts nekünk, és fogadd örökbe egy YouTube-videónkat a leegyszerűsített Örökbefogadási programunk keretében:
https://paypal.me/pools/c/8ymMTzFm6z

 

Babits írásait és az újságcikk részletet az 1983-ban Budapesten megjelent Babits és Esztergom Vallomások, dokumentumok, emlékek című kötetéből idéztük.

Fotó forrása: PIM 

 

A sorozat szerkesztői: Pifkó Szera és Zoltán Áron

 

 babits_esztergom.jpg

 Babits Mihály Esztergomban 1934 nyarán 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr8216632516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása