Facebook Instagram
Babits „barátai” – Illyés Gyula

„Nekem nem volt barátom,
tőlem mindenki fut,
társaim elkerültek,
mint idegen fiut”

 

A VerShaker Blogon kezdetét veszi egy olyan sorozat, ami a nyolcvan éve elhunyt költő, Babits Mihály legfontosabb baráti kapcsolatait tárja elétek. A cikksorozat elindításához az esztergomi Babits-ház (amely idén hatvan éve, hogy megnyitotta kapuit a látogatók előtt), híressé vált autogramfala adta az ötletet, amely régimódi Facebook-oldalként őrzi a költő ismerőseinek, barátainak nevét. A veranda falán több, mint száz név szerepel. Mi a Babits „barátai” sorozatban a tengernyi név közül most azokat az írókat és költőket emeljük majd ki, akiket fontosabb kollegiális- és baráti viszony fűzött Babitshoz. Így általuk a költőóriás személyiségéről és világnézetéről is többet megtudhattok. Elsőként Illyés Gyula, költő kötődéséről olvashattok.

 

„ Babits a magyar irodalomnak a XX. századi Európához eddig legközelebb álló szelleme. Magányos volt. Nem volt barátja. Én se, voltam az. Sosem tudtam megmondani neki, mit gondolok róla, mennyire szeretem”

 

Illyés és Babits életükben először a Munkácsy Mihály utcai gimnázium falai között találkoztak, mint diák és tanár. „Babits tanár úr az érettségizők nyugalmát védte, s türelmetlenül elzavarta a megszeppent jó szándékú diákot, Illyést.” – olvasható egy, a két költő levelezéseit tartalmazó, Takács Mária által szerkesztett kötetben.  Az igazi megismerkedés éve azonban 1928-ban volt. Ettől az időponttól kezdett Illyés publikálni a Nyugat című folyóiratban is, melynek ekkor Babits már a társszerkesztője volt.

 

A feljegyzések szerint a költő Reviczky utcai lakásában találkoztak másodszor egy Nyugat ifjú szerkesztői összejövetel alkalmával. József Attila feladata volt Illyést személyesen is bevezetni a társaságba. Ebből a találkozásból nőtte ki magát az a kapcsolat, melyben Babits és Illyés egyformán támaszkodhatott a másikra. Kapcsolatuk akkor fordult „barátivá”, amikor 1934-ben Illyés egyre több feladatot látott el a Nyugat szerkesztésében. Bár voltak köztük szakmai okokból kialakult nézeteltérések, de innentől kezdve kölcsönös figyelemmel és tisztelettel kísérték egymás publikációit. Illyés még ebben az évben írt egy cikket Babitsról a Nyugatba, melyben kiemelte, hogy

 

„bár nem volt barátkozó természetű, de közösségbe, „bandába vágyott” együtt szolgálni az ügyet, s akik közel álltak hozzá azokért tűzbe tette a kezét, anyagi áldozatokat vállalt, veszélybe kérés nélkül segített, de erről később nem beszélt.”

 

– foglalja össze Takács Mária a Babits és Illyés levelezéseit tartalmazó kötetben.

 

„… Óriási érték volt, s alig merem kimondani azt, hogy mennyire gyámoltalan ember. Azért is éreztem szükségét annak, hogy mellé álljak…” – írja Illyés.

 

A két költő levelezéseiből megismerhetjük magánéletük, környezetük, munkájuk gondjait és örömeit. A levelezés szerencsére rendelkezésünkre áll, cikkünk végén ajánljuk nektek a felhasznált irodalmak között.

 

Illyés Gyula 1930 és 41 között sok időt töltött Babits és felesége, Tanner Ilona meghívására Esztergomban. Volt úgy, hogy még haza sem ért, de már újra ment a meghívást tartalmazó levél.

 

„ A meghívást igen köszönöm, de hisz még jóformán, az előbbi vendéglátást sem köszöntem meg!…” – írja Illyés Gyula egy 1930. június 15-e után kelt levelében.

 

Babits halála után, lllyés Gyula sokszor mesélt még külünböző platformokon az esztergomi látogatásairól, melyekre felesége, Macu is mindig elkísérte. Valamint az 1941-ben megjelent Babits emlékkönyvet- melyben költőtársai emlékeznek meg róla – is ő szerkesztette. Egy 1978 májusában, Bokros Katalinnak adott interjújában így emlékszik vissza Babits Mihályra, az „esztergomi elefántcsont-torony” költőjére:

 

„A város is, de aztán az ország is úgy tekintett föl rá, az igényes és magányos költőre, mint aki kedvére él a maga elefántcsont-tornyában. Kevés művészi magányt látott közelről az, aki Babits hegyi házára az elefántcsont-torony szót kimondta. Az elefántcsont drága anyag, ára az ókorban az aranyéval vetekedett. Tornyot abból legfeljebb asztali díszül csináltatott, akinek volt módja még olyannal is ékeskedni. Babits elefántcsont-tornyában alulról beszivárgott, felülről becsöpögött a víz, a vakolat megpúposodott és lehullt a falról, a költő házaspár maga kente rá az aranyfestéket. A szél meghasaltatta a gyertyalángot, éjjelente megemelgette a függönyöket, a könnyebb takarót. Az esztergomi elefántcsont-torony olyan volt, mint általában a nem érvényesülésre, hanem a mesterségükre adó művészeké, akik dacolnak akár a szegénységgel is. Babits igényes volt, de nem szerette a magányt. A félreértést az szülte, hogy aki szenvedéllyel szavalja a horátiusi procul negotiist, az vallja is azt. Valóban Babitsnak van ilyen verse: „nyájas magasságban csüng dombtetőn a ház, de én zordon ülök benne mint Jeremiás.” De ő nem elvonuló próféta volt. Nemcsak a siránkozó nézője a lenti világnak. Őrszem inkább. A műveltség, az emberi világ magas figyelő posztján, ahogy szintén leírta: „egy írógéppel, mint tört vitéz egy rozzant gépfegyverrel”. A lenti közösség szívós tagjaként így ült ő, így feküdt aztán míg csak le nem vitték innen hordágyon, néhány nappal azelőtt, hogy sírba eresztették azt az elgyötört testet, melyben a végsőkig lobogott a lélek, az olthatatlan remény, hogy érdemes a küzdelem a társakért is.”

 

------

Az irodalmi érdekességeket, levélrészletet a Tolna Megyei Könyvtár által Szekszárdon 1992-ben kiadott Babits Mihály és Illyés Gyula levelezése Dokumentumok 1929-1941 című kötetből idéztük. A kötetet szerkesztette és összeállította: Takács Mária.

 

Babits Mihály Egy szomorú vers című költeményét teljes terjedelmében itt találjátok:
http://epa.oszk.hu/00000/00022/00074/02222.htm

 

Bokros Katalin Illyés Gyulával készített 1971-es interjúját itt olvashatjátok:
https://pim.hu/archivum/nyugat100/object.B6436420-5DF0-441B-B38F-0D6AC0C71B12.ivy.html

 Fotó forrása: https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2015/12/28/retrospektiv_magyar_szekcio 

A sorozat szerkesztői: Pifkó Szera és Zoltán Áron.

 

9_babits_mihaly_komjathy_aladarne_komjathy_aladar_illyes_gyula_es_torok_sophie_esztergom_1930_nyara.jpg

Babits Mihály, Komjáthy Aladárné, Komjáthy Aladár, Illyés Gyula és Török Sophie 
Esztergom, 1930 nyara 
Forrás: Irodalmi Magazin Illyés Gyula Archívum 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr8716685918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása