Facebook Instagram
Babits „barátai” összefoglalás - Babits Mihály kiterjedt kapcsolati hálója

Babits „barátai” sorozatunk lezárásaképpen egy különleges ínyencséggel lepünk meg Titeket. Cikkeinkben újra és újra olvashattátok, milyen kiterjedt kapcsolati hálóról beszélhetünk Babits ismeretségi körei kapcsán. Ennek a hálózatnak most az első írásban bemutatott aláírásfal után egy huszonegyedik századi vizualizációját hozzuk el Nektek, egy összegző cikkel kiegészítve, melyben a kiterjedt hálózat alapjául szolgáló Nyugat folyóiratról, és benne Babits történetéről olvashattok.

Három évvel ezelőtt volt látható a Műcsarnokban a Rejtett történetek | az életreform-mozgalmak és a művészetek című kiállítás, ami a 19. század utolsó harmadától világszerte kibontakozó, a közép-európai országokban is virágzó életreform-mozgalmat, illetve annak a korabeli művészetekre gyakorolt hatását mutatta be. A kiállítás részét képezte egy teljes falat beborító kapcsolatháló a magyarországi életreform társadalmi-kulturális teréről Boreczky Ágnes összeállításában, Szabó Zoltán András számítógépes feldolgozásában. „A sokrétű (rokoni – baráti – munka- és szellemi) kapcsolatokkal sűrűn teleszőtt társadalmi-kulturális tér csoport- és személyközi kapcsolatai a különböző filozófiai-, szociológiai-, művészeti irányzatok, iskolák, folyóiratok, társaságok és baráti körök közti érintkezéseket, esetenként az átfedéseket is láthatóvá teszik.” – olvasható a kísérőszövegben. Megkeresésünkre a szerzők engedélyt adtak nekünk, hogy bemutassuk Nektek a hálózatrajzot teljes valójában. Az alábbi linken éritek el nagyítható formában is. Keressétek meg rajta Babits Mihály nevét!

https://www.dropbox.com/s/p58ytg1yusru27n/IPPI_Boreczky_VEGLEGES_6_label_to_node.jpg?dl=0

ippi_boreczky_vegleges_6_label_to_node.jpgBoreczky Ágnes kapcsolathálója a magyarországi életreform társadalmi-kulturális teréről.

„Mivel a kapcsolatháló nem néhány évet, vagy egy rövidebb periódust merevít ki, az egyes személyekhez tartozó kapcsolatok nem egyidejűek. Ugyanakkor a hosszabb időtáv alkalmasnak látszott a folyamatosság és a társadalmi-kulturális tér kiterjedésének érzékeltetésére. Az ábrán a legtöbb kapcsolattal rendelkező személyeket nagyobb betűmérettel jelöltük, ugyanakkor a gráf elrendezése és a vonalak hossza nem a csoportok és személyek közti távolságot fejezi ki, inkább a meghatározó személyek, iskolák és szellemi műhelyek hangsúlyosabb megjelenítésére, a köztük lévő sűrű kapcsolatrendszer, illetve a kapcsolatok jellegének a vizualizálására alkalmas.” Az ábrán Babits mint a „Nyugat 3. korszakának” vezéregyénisége helyezkedik el minden irányba fonalait eresztő pókként, a hálórajz közepén. A továbbiakban a Nyugat és Babits közös történetét írjuk meg Nektek, amellyel fontos adósságunkat törlesztjük a cikksorozat végén.

 „Én, boldogolván azt a madarat
ki kalitjából legalább kilátott,
a semmiből alkottam új világot,
mint pókhálóból sző kötélt a rab.”

(Részlet Babits Bolyai című verséből)

Osvát Ernő (lásd az ábrán a folyóirat alapítói közt) szerkesztői zsenialitásának köszönhetően a Nyugat folyóirat az első pillanatától kezdve a legszélesebb szerzői gárdával büszkélkedhetett. Osvát vérbeli irodalompolitikusként vezette a folyóiratot, mindig újabb és újabb tehetségek után kutatva. „A tehetség és az esztétikai minőség alapján egy széles, de körülhatárolható körben sokféle törekvést és kísérletező hajlamot vonzott a laphoz, biztonságot és otthont nyújtva azoknak, akik szembefordultak a konzervatív irodalom szemléletével, de nem kívántak túllépni a szimbolizmus – naturalizmus – impresszionizmus – szecesszió formavilágán.” (Kenyeres 2015) Az 1908 január elsején induló lap hasábjain – ugyan nem a legelsők között, de már – novemberben jelenik meg az első mű Babits Mihálytól, akinek pályája olyannyira összeforr a lap későbbi pályafutásával, hogy annak megszűnését egészen pontosan a költő halálához kötjük (az ő nevén volt a lapengedély). A Nyugat történetét innen folytatjuk majd. 

1200px-nyugat_lonyay18b.jpg

 A Nyugat szerkesztőségének emléktáblája Budapesten, a Lónyay utca 18/b. szám alatt. 

 

Zoltán Áron 

 

A sorozat befejező cikkét (a Nyugat történetét), a következő héten, szerdán, december 1-jén olvashatjátok a VerShaker Blogon és Facebook-oldalunkon.

 

-----
Szerkesztők: Pifkó Szera és Zoltán Áron.

Kapcsolatháló vizualizáció: Boreczky Ágnes: Egy eltűnt világ nyomában. Mozdulatművészet-életreform, modernitás, emancipáció. In: Németh, András; Skiera, Ehrenhard (szerk.) Rejtett történetek : az életreform mozgalmak és a művészetek. Budapest, Magyarország: Műcsarnok, (2018) pp. 71-85. , 15 p.

Babits Mihály Bolyai című versét itt olvashatjátok egészében.

Kenyeres Zoltán: A nyugat periódusai. In: Majoros Györgyi – Sipos Lajos – Tompa Zsófia (szerk.): a Babits és kortársai. Cédrus Művészeti Alapítvány – Napkút Kiadó, Bp., 2015.

Babits Mihály Pajzzsal és dárdával című pamfletjét itt olvashatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr9816763738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajánló (27) Ajànló (2) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása