Facebook Instagram
Összegző cikk a VerShaker első művészeti pályázatáról

A VerShaker bartendere, Zoltán Áron 2020. május 26-án újabb koktél receptéjével lepte meg a széles közönséget. Ezúttal egy alkoholmentes Piña Colada koktél elkészítésének analógiáján mutatta be, hogyan lehet a költészetet a képzőművészettel shakelni.

a_verskep_1.png

A videót itt tekinthetitek meg.

Ez a videó indította el a VerShaker első pályázatát, együttműködésben a Kidsnews.hu online magazinnal, a Jelenkor Kiadóval, a Pagony Kiadó/Tilos az Á Könyvekkel, a POKET zsebkönyvekkel, és a Scolar Kiadóval. A projekt teljes címe ez lett: VersKépchallenge – van hozzá képed? A szervezők a pályázat céljául versek ihletésében születő festmények, rajzok, fotók, digitális műalkotások létrehozásának ösztönzését jelölték ki, a művészeti ágak közti átjárhatóság jegyében. „Ez egy rég óta létező műfaj, talán a leggyakrabban az illusztrációk, könyvborítók esetében találkozunk ilyen VersKépekkel, de sok képzőművész foglalkozik ettől függetlenül is versek képi interpretációjával, de idekapcsolódik az hommage-festészet is, abban az esetben, ha egy festmény egy költőnek állít emléket egy konkrét versét idézve.” – meséli Áron a fent említett videóban.

a_verskep_2.png

 

A pályázatra három kategóriában nevezhettek versenyzők, megkímélve az alkotókat attól, hogy olyan társakkal kelljen összemérni munkájukat, akik egészen más technikai tudással, képzőművészeti ismeretekkel, tapasztalatokkal jelentkeznek. Az első kategóriában 15-18 éves középiskolások, a másodikban 18 év feletti műkedvelők, a harmadikban pedig 18 év feletti hivatásszerűen alkotók, vagy valamely művészeti képzés résztvevői nevezhettek. A kategóriameghatározások mindhárom esetben sikeresnek bizonyultak, az összesen82 pályázóból 26-26 alkotó tartozott az I. és III. kategóriába, és harminc pályamű érkezett 18 év feletti műkedvelő pályázóktól.

a_verskep_3.jpg

Az I. kategóriában készült műalkotások online kiállítását itt nézhetitek meg.

A beérkezett művekből a mai napig is látogatható, online kiállítást rendeztünk a Facebookon és az Instagramon, ahol a képek aláírásaként az alkotást ihlető verseket is elolvashatja a közönség. A kiállításra látogatók a képek és a versek élvezete mellett like-jaikkal fejezhették ki tetszésüket az egyes pályaművek kapcsán, és a legtöbbek által kedvelt műalkotások alkotóikat kategóriánként közönségdíjban részesültek.

a_verskep_4.jpg

A II. kategóriában készült műalkotások.

A műveket emellett egy komoly szakmai zsűri is értékelte, Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa, Csernovszky Júlia grafikusművész, tervezőgrafikus és Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetemtanszékvezető egyetemi docense Grafika Tanszéken. A zsűri tagjaival a pályázat ösztönzési szakaszában Zoltán Áron készített hosszabb interjút, amelyben többek között a költészet és a képzőművészet kapcsolatáról, az illusztráció és parafrázis különbségéről, a művészeti ágak közti átjárhatóságról kérdezte a zsűri tagjait.

a_verskep_5.png

Az interjúkat a megszólítottak nevére kattintva itt érheted el:
Grecsó Krisztián
Csernovszky Júlia
Szurcsik József

"Három az egyben" – szerkesztett, rövid verzió mindhárom zsűritag gondolataival.

„Valahogy lelkileg el kell jutni oda a költőnek és befogadónak is, egy olyan állapotra jutni, hogy egyrészt a mű létrejöjjön, másrészt képes legyek a magam számára elég nyitott módon ezt befogadni, megérteni, valamilyen szinten a magamévá tenni. (…) Nagyon sokat ad egy képzőművésznek, ha elolvas egy irodalmi művet, ha egy verseskötetet a kezébe fog. Valahogy képes – ha nem is vezetni, nem is átgyúrni a képzőművész agyát – de nagyon finoman fűszerezni azt a fajta gondolkodást, ami alapból, mondjuk a képzőművész esetében megvan.” – meséli tapasztalatait szakmai és pedagógiai téren Szurcsik József. Grecsó is amellett érvel, hogy a párhuzamosan, különböző művészeti ágban alkotó művészeknek mennyire fontos lenne nyitni egymás felé: „azért a magyar kulturális élet az indulatosan szakbarbár, tehát nem lehet kirándulgatni, nem járkálunk. (…) Nincsen reneszánsz szemlélet finoman szólva sem.” Csernovszky pedig a kifejezésmódok közti szabad átjárás fontosságára hívja fel a figyelmet: „nem a médium az, ami meghatároz egy alkotót olyan értelemben, hogy ha olyan gondolat jut eszedbe, amit nem tudsz rézkarcban megvalósítani, akkor egyszerűen sokkal jobb a munka érdekében olyan eszközökhöz nyúlnod, ami segít a gondolatod megvalósításában.”

a_verskep_6_1.jpgAz III. kategóriában készült műalkotások

A pályázat eredményeinek kihirdetésére végül szintén online térben került sor (az egész projekt javarészt a koronavírus járvány miatti karantén idején zajlott). Az eseményről természetesen felvétel is készült, amelyben személyesen is megismerhetik a nézők a pályázatban résztvevő alkotókat, valamint a videó részét képezi két versvideó a pályázat során legtöbbet idézet versei, Izsó Zita A tengernek háttal és József Attila Medáliák című műveiből készült videóköltemények a pályázók képeiből Tóth András és Zoltán Áron színművészek közreműködésével.

Az eredményhirdetés

A projekt partnereiként résztvevő könyvkiadók legújabb kiadványaikkal ajándékozták meg a versenyzőket, az ajándék kötetekről reprezentatív bemutatóposztokat olvashattak a VerShaker látogatói az Instagramon, gazdag képi anyaggal, valamint egy külön epizódot szentelt a VerShaker YouTube-csatorna a könyvek bemutatására, exkluzív, bemutató előtti beszélgetéssel a Tilos az Á könyvek Lehetnék bárki kortárs és kortalan antológiájának szerkesztőjével, Péczeli Dórával.

a_verskep_7.png

A díjazott alkotók végül személyesen, vagy postai úton kapták meg válogatott könyvcsomagjukat és a pályázat emlékét őrző, személyre szóló oklevelet. Az első kategóriában Hajdu Zsófia, Keserű Rebeka, Gátos Luca, (közönségdíj:) Termeczky Kata, a második kategóriában Konrád Eszter, Száldobágyi Csaba, Garaj Bernadett, (közönségdíj:) Vezekényi Fanni, a tizennyolc év feletti hivatásszerűen alkotók kategóriájában pedig Szinvai Dániel, Cselőtei Zsófia Olga, Koleszár Stella, és (közönségdíj:) Gál Szilvia lettek a VersKép challenge díjazottjai. Nekik és a pályázat minden résztvevőjének, a zsűri tagjainak, a projekt partnereinek, a videóforgatások közreműködőinek, az adminisztrációban és szerkesztésben segítő önkénteseknek, valamint végül de nem utolsó sorban a közösségi média szerkesztőknek, Pifkó Szerának és Zelei Áginak is köszönjük a mai napig is értékes, visszatekinthető munkát! Reméljük, hogy a jövőben további izgalmas pályázatokkal gazdagíthatjuk a magyar kulturális élet világát!

kicsi.png

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr7617787270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása