Facebook Instagram
Egy rendkívüli kisfilm története

November 13-án, vasárnap 18:15-kor még egyszer megnézheti a közönség moziban a VerShaker első mozifilmjét, Imádság megfáradtaknak címen. A rövid dokumentumfilmet a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál keretében, a Művész moziban vetítik. A film létrejöttét a MáSzínház 17 éves hiánypótló és egyedülálló munkájának is köszönhetjük. A MáSzínház a KATA megszüntetése és a rezsiárak emelkedése miatt nem tudja tovább fenntartani magát, megszűnik.

img_20211030_152748.jpg

Az operatőr (Kürti István) és a kreatív producer (Zoltán Áron) a film forgatásán

A Ráday utcai színházak összefogtak egy éve, és közös fesztivált rendeztek. A VerShaker is csatlakozott végig járva az utca összes színházát, és a költészetről kérdezve az ott alkotókat. Ebben az utcában működik a MáSzínház is, ahol értelmileg fogyatékos és tipikus fejlődésű gyerekek és felnőttek, önkéntes segítők és színházi szakemberek dolgoznak együtt. A VerShaker a MáSzínházba is eljutott, amelynek tagja a versmondásáról híres Stark Ádám, aki autizmus spektrumzavarral élőként vált kiváló versmondóvá. Egy hosszú párbeszéd indult el a VerShaker házigazdája, Zoltán Áron és Bakonyvári L. Ágnes foglalkozásvezető között, később kiegészülve Stark Judittal, Ádám édesanyjával. És szép lassan körvonalazódott, hogy azt a csodát, ahogyan Judit és Ádám együtt készül a versmondásra, egy kisfilm keretében lehet a legjobban bemutatni. 

Rendezőnek Visky Ábelt, operatőrnek pedig Kürti Istvánt kérték fel, akik finom világú, szociálisan rendkívül érzékeny alkotók. Együtt látogattak el Ádámék otthonába, hogy megtudják és bemutassák, hogyan él és tanul verset. A stáb egy napot töltött náluk, az előkészítő beszélgetéseket követően. A film vasárnapi vetítésére itt lehet jegyet váltani. Egyébként a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál honlapján november 14-étől online is nézhető!

img_20211030_105455.jpg

A szereplők (Stark Judit, Stark Ádám) és a stáb (Visky Ábel, Kürti István) a forgatáson

A film sikerében nagy szerepet játszik Judit, Ádám édesanyjának nyitottsága és Ádám mellett való töretlen kiállása is. Ő talált rá arra a módszerre, amit a kisfilm is bemutat, hogy lerajzolja a vers költői képeit, gondolatait, és így segít Ádámnak memorizálni és értelmezni a művet. Mint elmesélte, ez egyébként az autisták körében jól működő módszer, akik szeretnek a részletekben, és a dolgok képiségében elmélyedni. Ádám esetében különlegesen jól működik, aki kiválóan rajzol, és a képzőművészeten keresztül közelíti meg sokszor a zenét, a költészetet is. Ismeri az ország összes József Attila szobrát, és sok portrét készített ő maga is a költőről (meg persze másokról is).

img_20211030_114811.jpg

Ádám éppen József Attila egyik versének rajzokban összefoglalt verzióját mutatja meg a stábnak

Ádám a színpadon is ugyan olyan magával ragadóan játszik, mint ahogy verset mond. Egészen pontosan nem is játszik: önmagát adja. Semmiből sem lehet kizökkenteni, mert ha szerepben van, ha nem, elsősorban ő mint teljes ember van jelen.

Nagyon fontos szerepet játszik képzésében a MáSzínház munkája, amelynek Ádám alapító tagja. A megváltozott gazdasági körülményekben a MáSzínház veszélybe került. A 17 éves hiánypótló és egyedülálló MáSzínház most bezár, ami mindannyiunk számára óriási veszteség. Ha megnéztétek a filmet, és tetszett Nektek, és Ti is fontosnak tartjátok a MáSzínház működését, segítsetek nekik, hogy minél szélesebb körben eljusson a hírük, és találjanak támogatókra! Ha van olyan cég, alapítvány vagy akár magánszemély, akinek módjában áll támogatni, hogy az évadot befejezhessék, az alábbi linken megteheti:

https://mas-zinhaz.hu/szamitamas

További részletek:

https://www.noklapja.hu/aktualis/2022/11/05/nem-akarjuk-harc-nelkul-feladni-interju-a-maszinhaz-vezetoivel/

plakat_kicsi.jpg

A film hivatalos plakátja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr9517976800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajánló (27) Ajànló (2) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása