Facebook Instagram
A véletlenszerűség poétikája – VerShaker a RUSZT-on vol. 1.

cim_utan.jpg

A VerShaker három költőbemutató beszélgetéssel vett részt a 2022. november 4-6. között tartott Ráday utcai Színházi Találkozón (RUSZT), amelyet ezen a néven elsőre szerveztek meg az utca színházai. A következő napokban ezeket a műsorokat egy három részes cikksorozatban mutatjuk be nektek. Az első alkalommal Tóth Réka Ágnes író-dramaturggal beszélgetett Zoltán Áron, a műsorok házigazdája november 4-én este a Stúdió K Színházban. A versek nagy részét Pallagi Melitta és Spilák Lajos színművészek előadásában hallhattuk. Olyan változatos témák kerültek szóba, mint a kortárs költészet feladata, öko- és biopoétika és a megihlető KRESZtanulás.

(Barabás Lili Kinga cikke)

A három színben csillogó shakerek mindhárom alkalommal a beszélgetők előtti asztalon álltak, bennük az előre kiválogatott versekkel, azonban kívülről átláthatatlanul, hogy ne lehessen tudni, melyik vers következik, és ne lehessen akaratlagosan választani se. A "véletlenszerűség poétikája" alakította a beszélgetések menetét. Maga a házigazda sem tudta, hogy a vendége, vagy a nézők közül valaki melyik verset húzza ki, és ezzel merre kanyarodik a beszélgetés. Nézőként nagyon izgalmas volt részt venni ebben, a beszélgetőkkel együtt sodródni a bizonyos szintű kiszámíthatatlanságban. A versek által meghatározott menet lehetővé tette, hogy szokatlan módon kalandozzunk a költőkkel életük és gondolataik mentén.shakeres_bekezdhez_1.jpg

Egy fiatal, csinosan öltözött nő sietős léptekkel haladt el mellettem az utcán, majd nyitott be a Stúdió K Színház ajtaján. Utána léptem, megtartotta nekem az ajtót, közben egymásra mosolyogtunk. Ő volt Áron péntek esti vendége, a színház visszatérő író-dramaturgja és az Ultraibolya című verseskötet szerzője, Tóth Réka Ágnes.

Amint elfoglaltuk a helyünket a színházteremben, és a shakerből kikerült az első vers, Áron már rá is tért a költészet egyik örök kérdésére: mi egy költő feladata? Merész kérdés egy elsőkötetes fiatal szerzőnek, de Réka nem hátrált meg: „Azon kívül, hogy fura színneveket ad a verseinek és lilába öltözik? Most jelent meg az első könyvem, és bár már ki tudom mondani, hogy költő vagyok, de még mindig félve közelítem meg ezt a fogalmat. De hogy mi a versalkotás célja pragmatikusan? Szerintem a versek túlélni segítenek.”

SZATÉN    (részlet)

azt mondtad te tanítottad meg a vizet szaladni
folyóid tiszták és kiismerhetetlenek
és tudod hogyan kell visszaszorítani
a gátak mögé az elszabadult napokat
hogy ne rágja meg őket a cserebogár 

most az ágyon fekve kérdezed
miért rózsaszín ott az a tincsem
kiszáradt kutak az éjszakák
tüdődben szivárgó artériák
és nem is rózsaszín 

elzárhatnám végre a csapot
de nem úgy képzeltem el
hogy ha éjjel beveszek valamit
az reggelre téged öl meg
valahova_kozepre.jpgBalról jobbra: Spilák Lajos, Tóth Réka Ágnes, Zoltán Áron és Pallagi Melitta

Egyébként nem meglepetés, ha ezek után kiderül, hogy a költőnő egész életét behálózzák az irodalmi szövegek. Dramaturgként dolgozik, a férje Simon Márton költő, így otthon is sok szó esik költészetről, de ismerősei, barátai között is találunk szerzőket. Elmondása alapján az utóbbi időben a KRESZ tanulmányozása közben sincs nyugta, folyton meg kell állnia lejegyezni a közlekedési szabályokban megjelenő szakszavakat. Elvégre ki tudja, mikor jön jól egy olyan szó, mint a panorámaholttér? De még a KRESZ szavaknál is mélyebb hatást gyakorolnak rá a növények, állatok, a természet. Lelkes követője a bio- és ökopoétikai irányzatnak: „Nemes-Nagy Ágnes vagy Pilinszky verseiben is lehet már olyan szövegeket találni, amelyek biopoétikai gondolatokat fogalmaznak meg. Ez a tárgyias líra egyik irányzata, amikor az állatokat, növényeket, a természet elemeit emelik be a versbe, sokszor az elbeszélő helyére”.

BAMBUSZ

Ugyanaz a kakas minden éjfélkor.
Valószínűleg a kék volt még éjjel is
olyan megtévesztő, mint egy időben
feladott képeslap: legyőz távolságot,
átaludt estéket, fel nem kapcsolt
lámpát. Centiket, amikkel másokat
kötsz össze nem létező emlékeiddel.
Felveszed a sötét légzési ritmusát, félni
a szabályos levegővételtől később kezdesz,
ez határoz meg mostantól, ne rontsd el.
Téveszteni annyi, mint felejteni. Akkor
engedsz ki, amikor a fekete ablakba
benyújtózik egy pálmafa. Mindig fúj
a szél benned, a csendesebb időszakokban
olvasni próbálsz, de a parton úgy erősödik
fel lépteidre a vihar, hogy nem mered kinyitni
a szád. Ott vár az a hang, ami még túl nagy,
de egyszer jó lesz rád.

A kötet címadó versét végül Réka maga olvasta fel andalító hangon, amely pont illett a vers melankóliájához, valamint finom zárszót adott az estének. Az este során szóba került, hogy a költőnő nem zárkózik el a szerepvers, a rímekben írás gondolatától, és a költeményeiben eddig fel nem merült témák használatától. Kíváncsian várjuk, hogy Réka mivel fog előállni legközelebb, vajon a következő kötete is szivárványszínben pompázik-e majd.

Akik nem tudtak személyesen eljönni a színházakba, de kíváncsiak a beszélgetésre, valamint Spilák Lajos és Pallagi Melitta érzékeny versfelolvasásaira, azoknak lehetősége lesz visszanézni online. Mindegyik videó hamarosan kikerül a VerShaker YouTube csatornájára, de addig is hangolódásképpen nézzétek meg/vissza a már kirakott felvételeket, valamint mindenkit szeretettel várunk a VerShaker jövőbeli programjaira.

vegere.jpg

-----------------------------------

Szerkesztők: Barabás Lili Kinga és Zoltán Áron

Fotók: Majnics Petra

A verseket Tóth Réka Ágnes Ultraibolya című kötetéből idéztük, amit itt tudtok megrendelni:
https://www.libri.hu/konyv/toth_reka_agnes.ultraibolya.html

A RUSZT eseményeiről itt olvashattok bővebben:
https://www.facebook.com/ruszt/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr8417977754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása