Facebook Instagram
A VÉLETLENSZERŰSÉG POÉTIKÁJA – VERSHAKER A RUSZT-ON VOL. 2.

A VerShaker csatorna három beszélgetéssel is részt vett a 2022. november 4-6. között megtartott Ráday utcai Színházi Találkozón (RUSZT), amelyet ezen a néven elsőre szerveztek meg az utca színházai. E heti cikksorozatunkban ezeket a beszélgetéseket mutatjuk be nektek. Zoltán Áron, a csatorna házigazdája Závada Péter költő-dalszerző, drámaíróval beszélgetett november 6-án délután a Kettőspont Színházban. Izgalmas témák kerültek szóba: a versek tovább gondolandó üzenetei, hatalom-költészet kapcsolata és a kokain.

(Barabás Lili Kinga cikke)

A három színben csillogó shakerek a beszélgetők előtti asztalon álltak, bennük az előre kiválogatott versekkel, azonban kívülről átláthatatlanul, hogy ne lehessen tudni, melyik vers következik, és ne lehessen akaratlagosan választani se. Maga a házigazda sem tudta, hogy a vendégei, a nézők vagy ő maga melyik verset húzza ki, és ezzel merre kanyarodik a beszélgetés. Nézőként nagyon izgalmas volt részt venni ebben, a beszélgetőkkel együtt sodródni a kiszámíthatatlanságban. A versek által meghatározott menet lehetővé tette, hogy szokatlan módon kalandozzunk a költőkkel életük és gondolataik mentén.

„A vers az, ami oda van írva, nem más, nem több”– Költő- és kötetbemutató Závada Péter költő, zenész, drámaíróval

„Nem férünk el? De jó!” – így reagált Formanek Csaba, a Kettőspont Színház igazgatója a megtelt teremre. Nagyon sokan érkeztek, hogy meghallgassák a beszélgetést, valamint a verseket Hajduk Károly színművész tolmácsolásában. A délután során a költő két korábbi, valamint a jövő tavasszal megjelenő kötetéből hangoztak el versek, markánsan alakítva a beszélgetés menetét. Már az első, Vadászat című költeménynél kiderült: a nagy többséggel ellentétben Závada nem gondolja, hogy egy versnek feltétlenül vannak tovább gondolandó üzenetei.  „[A Vadászat] Sok mindenről szól. Ez nem kitérő válasz. A vers az, ami oda van írva, nem más, nem több.” Ez jelenthet egyfajta egyszerűséget, amelyet Hajduk Az allegória természetéről kapcsán is észrevételezett, amiben a lehető legegyszerűbben, sallangok nélkül olvashatunk a hatalom működéséről. Peti egyébként a szerzeményeiben mindig próbál elhatárolódni a direkt közéletiségtől, legfeljebb árnyaltan merül fel a soraiban. Az irodalomról általánosan elmondható, hogy „a fenségeshez való vonzódás sok műben megjelenik, ezeket pedig a hatalom felhasználja a saját céljaira, így kerül a hatalomhoz közel a szerző.” – de saját bevallása szerint ő mindig igyekezett ezt elkerülni.

zavada_1.jpg

Balról jobbra: Závada Péter, Zoltán Áron, Hajduk Károly

AZ ALLEGÓRIA TERMÉSZETÉRŐL

A pusztában áll egy kőkapu.
Körüllengi a hatalom emléke.
Ha belépnék rajta, egy büszke,
de eltékozolt múltban találnám magam.

Következmények nélküli romkapu.
Az előbb kihajítottak rajta egy követ.
Megkerülöm, de senki sincs mögötte.
Átlátszó, korszakokat összekötő hiány.

Most valaki kilép a boltív alól.
Nem látom, ki az, hátulról éri a fény.
A hatalom az arc napfogyatkozása.
Árnyékot vet saját magára.

A szemöldökkövön felirat.
Nem értem, és ez a hatalomnak előny.
Minden szava behelyettesíthető.
Mire kibetűzöm, mást jelent.

A „hatalom és költő” kérdésköre, valamint A félrevezetés értelme című versben a világ üvegpoháron keresztül való szubjektív szemlélése kapcsán merült fel a kérdés, hogy a költő egyébként szokott-e törekedni objektivitásra. A kérdést az is indokolja, hogy nagyon pontosan kigondoltnak tűnik a versek témaválasztása és szerkesztése. Peti a fejét rázva felelt: általában nem törekszik semmire, az elvárásokat is zárójelbe teszi, írja, ami adódik. Talán ezért fordulhatott elő, hogy a shakerből kihúzott egyik cetlin a kokain vegyjele volt olvasható verscímként. A kérdésre, hogy mi lehet a feladata például e drog kapcsán a költőnek, Závada így válaszolt: „Engem elkerült az önuralom, vagy inkább önféltés miatt, de a kokainnak tagadhatatlan kulturális impaktja van, és végigköveti az emberiség történetét. Ugyanakkor láttam embereket tönkremenni bele. Nem tiltatom meg, de nem is népszerűsítem.” De mi történik a világgal, ha a befolyásoló emberek (influencerek, politikusok, művészek stb.) élnek ezzel a szerrel? Milyen hatásai lehetnek, ha a társadalom által figyelt, követett, esetleg utánzott személyek egy fals mindenhatóságban élik életüket a narkotikum miatt? – merülnek fel a kérdések.

C17H21NO4 (részlet)

1.

Mialatt 1505 áprilisában az inka kokaültetvényeken
a spanyol földesurak kegyetlenségét beitta a talaj,
a kokacserje a rá jellemző bársonyos suhogással
bevonult Európába.

Ezt meséled, miközben ujjaid az üveg hűvös nyakát
ölelik, az üveg a fekete, bordázott ízt:
dupla ostromgyűrű. Ahogy felpattintod, elgörbül
a szisszenés, és a damaszt abroszra habzanak
a kétezerhúszas évek.

Különbéke, mondom, amit a piaccal a hagyomány kötött.
És micsoda előjogok járnak vele.
A név maradt, de a hatóanyag a múlté:
 századelőn kivonták az összetevők közül.

Már csak a cukrok arányán spekulálunk
a kelet-európai változatokban:
miként igazítják a helyi politikai klímához,
időjárási viszonyokhoz.

[…]

4.

Az ital tükrében az álmatlan Freud,
amint éjjel az Allgemeines Krankenhaus csaknem
valamennyi részlegét bejárja, míg a morfinizmus,
a migrén és az impotencia átmenetileg
csatát veszít a benzoil-ekgonin metilészter ellen.

Majd a hajóról lekászálódó ’56-os emigránsok
izgatott csapata Camp Kilmernél. Sorban állnak
a kikötő egyetlen kólaautomatája előtt.

És szemünk előtt most csillagalakú autópályák
elkenődő fénycsíkjai a felvizezett atlantai éjszakában.
Varjak a szántóföld barázdái között,
valahol a dunaharaszti palackozóüzem közelében.

zavada_2.jpg

Nem lehetett tudni, hogy a shakerből melyik vers bukkan elő és hogyan alakítja a beszélgetés fonalát

A délutánt Hajduk Károly zárta a Hely az időnek című verssel. Talán a költő valóban nem törekedett semmi többre, mint a műveiben megjelenő képeket megmutatni nekünk, de úgy gondolom, mégis sokan úgy hagytuk el a helyszínt, hogy a versek, az elhangzott gondolatok és a művész úr előadásai még sokáig velünk maradnak, és bőven szolgálnak töprengenivalóval.

Akik lemaradtak vagy nem fértek be a színházba, azoknak lehetősége lesz online visszanézni a remek beszélgetést. Hamarosan mindegyik videó kikerül a VerShaker YouTube csatornájára, de addig is hangolódásképpen nézzétek meg/vissza a már kirakott felvételeket, valamint mindenkit szeretettel várunk a VerShaker jövőbeli programjaira.

 zavada_3.jpg

A csapó és a shakerek, a VerShaker offline költőbemutató műsorainak ikonikus kellékei

-----------------------------------

Szerkesztők: Barabás Lili Kinga és Zoltán Áron

Fotók: Majnics Petra

A verseket Závada Péter Gondoskodás és Roncs szélárnyékban című köteteiből idéztük, amiket itt tudtok megrendelni:
https://www.libri.hu/szerzok/zavada_peter.html

A RUSZT eseményeiről itt olvashattok bővebben:
https://www.facebook.com/ruszt/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr4317980494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajánló (27) Ajànló (2) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása