Facebook Instagram
Vers egyszerű teával
Gondolatok a Gyabronka Józseffel készült VerShaker epizód kapcsán

„A vershez egyszerű tea illene…” (Gyabronka József)

Egy csésze gőzölgő tea, egy fecsegésektől mentes jó beszélgetés. Kell ennél több egy hűvös tavaszi délutánra? Az igazi találkozásokban, mély beszélgetésekben lehet másokkal valóban együtt lenni és egymás sugárzó lényére rácsodálkozni, a másik valódi énjét meglátni. Emberség, embernek maradni, emberül élni…Erről gondolkodunk együtt, ha velem tartasz néhány perc erejéig.

2023-03-01_17_59_24-window.png

Thomas Mann budapesti látogatására 1937 januárjában került sor. József Attila az akkor már Nobel-díjas író köszöntésére írta a Thomas Mann üdvözlése című versét. A VerShaker blogon Zoltán Áron beszélgetett a versről és annak aktualitásairól Gyabronka József színművésszel.

A Thomas Mann üdvözlése alkalmi vers: ismerjük a körülményeket illetve az alkalmat, amiért született. Gyabronka József szerint a versnek emberi és politikai oldala is van. Azt is megfogalmazza, hogy semmi nem változott 1937. óta.

Sajnos a kor és az akkori magyar valóság nem tette lehetővé, hogy a hivatalos látogatás alkalmával elhangozzon József Attila verse. Ahogy Gyabronka fogalmaz a beszélgetésben: akkor is rettentő nagy és sok gond volt a világban. A beszélgetésből kiderül az a kultúrtörténeti érdekesség, hogy József Attila verse végül mégis eljutott Thomas Mannhoz. Hatvany Lajos látta vendégül a világhírű írót. A hivatalos felolvasás előtt József Attila megjelent Hatvanynál és felolvasta Thomas Mann-nak a versét, közben a házigazda fordította a szöveget. Később Thomas Mann egy interjúban kifejtette, mennyire kár, hogy Magyarországon olyan viszonyok vannak, hogy nem hangozhatnak el József Attila sorai. Érdemes tovább gondolni, hogy vajon a mai magyar valóság lehetővé tenné-e, hogy elhangozhasson e vers?

2023-03-01_17_54_32-window.png

(Gyabronka József a VerShakeren)

Szóba kerül a vers két változata: Az egyik változatban „nagyot szorongva dobban” szerepel. Gyabronka József szerint ez egy kérő izgalmat jelentő állapot. A vers másik változatában „nagyon szorongva dobban” szerepel, ez inkább egy félelmet sejtető állapot.

Azt, hogy Thomas Mann mekkora tekintély volt Magyarországon 1937-ben, Gyabronka József ahhoz a tisztelethez hasonlította, melyet ő érzett egykori mestere, a 2010-ben elhunyt Ádám Ottó rendező, színigazgató iránt. József Attila versét nyilvánosan legutóbb Ádám Ottó temetésén szavalta el Gyabronka József. 

Gyabronka József 1969-ben került a Pinceszínházhoz, Keleti István szárnyai alá. A színházhoz kötődő találkozásokban a színház csak ürügy volt arra, hogy együtt legyenek. Gyabronka József Thomas Mannja Keleti István volt. Neked is van Thomas Mannod?

2023-03-01_18_06_51-window.png

Bizonyos helyzetekben vannak kétségeink, hogy jól látunk vagy gondolunk-e valamit. Ilyenkor fontos lehet, hogy egy ismert ember által megerősítést nyerjenek gondolataink. Ha ez megtörténik, igazolva láthatjuk érzéseinket és megerősítést nyerhetünk. Thomas Mann egy ilyen „megerősítő” személy lehetett látogatásakor Magyarországon.

Nagyon szép, ahogy Gyabronka kifejti: az ember úgy születik, hogy jóra és igazra van hangolva. Egy adott helyzetben mondhatom a valódira, hogy igaz, de a lelkiismeretem minden alkalommal jelezni fog, hogy valami nincs rendben, nem jó úton járok. Ha van fülünk, meghalljuk az igazat, hiszen jóra vagyunk hangolva. Gondolkodtál már azon, hogy mi a különbség az igaz és a valódi között?

S végül érdemes eltöprengeni a vers nyomán, hogy mi is az ember? Egyrészt fizikai meghatározottság, másrészt egy sugárzó erő, energia. Akiben felfedezhető ez az energia, annak van önbizalma. Az emberhez tartozó emberség pedig az, amit minden nap kikezd a munkahely, a társadalmi környezet. Számodra mit jelent a mai világban embernek maradni?

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A cikket írta: Spengler Katalin

Lektorok: Keserű Rebeka és Varga Mirjam

Szerkesztő: Varga Eszter

Források: 

A teljes verset itt olvashatjátok: https://mek.oszk.hu/05500/05570/html/jozsef_attila0029.html

Ádám Ottóról itt olvashatsz bővebben:  https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81d%C3%A1m_Ott%C3%B3 

Keleti Istvánról itt olvashatsz bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_Istv%C3%A1n

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr9818061714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása