Facebook Instagram
VerShaker történelem 1. rész
Tamássy Bogi cikksorozata a VerShaker eddigi útjáról

Intro
Hogyan is lehetne összegezni egy négy éve dédelgetett szerelemprojekt eddig megtett útját, fejlődéstörténetét? Számtalan apró mozzanatból áll össze a nagy kép: az első, még bizonytalan lépéseket sok biztos, jövőt megalapozó ugrás követte. Most, hogy 2024. április 11-én a negyedik születésnapját ünnepli a VerShaker, visszatekintünk az elmúlt évekre és azt ünnepeljük, amit már megélhettünk együtt. Vágjunk hát bele a VerShaker projekt első évének történetébe!

2024-03-11_15-05-17.jpg

VerShaker első évadának borítóképe - kattints ide a videóért!

Színesre váltó fekete-fehér költőarcképek, Ember Márk zenéje az intró alatt, lazán fűzött, jó humorú (és olykor megríkató) beszélgetések, örök nyomot hagyó versek, és kifogyhatatlan, költői gondolatok. Így indult a VerShaker a YouTube-on. Egészen 2020 április 11-éig kell visszamennünk, ha a csatorna első pillanataira vagyunk kíváncsiak. A március 15-ei pop up videó után - ahol 139 fiatal színész vett részt egy videóperformanszban, amelyben József Attila A Dunánál című versét mondják el, generációjuk viszonyát megfogalmazva az ünneppel kapcsolatban (részletek itt) - a magyar költészet napján hivatalosan is elindult a VerShaker, és napvilágot látott a nulladik adás, az ArsPoetica - #WeöresNAGYSÁGimmunShake címmel. Ebben a projekt megálmodója és szerkesztő-műsorvezetője, Zoltán Áron elkészíti az gondolatindító, metaforikus verskoktélt, amit az első évben tizenhét másik követ még.

harapas.jpg

Áron a Weöres Sándor NAGYSÁG című versébe harap éppen bele, mielőtt azt összeturmixolná

Ettől a tavaszi naptól kezdve a következő egy évben 2 évadon keresztül beszélgetett Áron színészekkel arról, mit is jelentenek nekik kedvenc verseik. Az első vendég Wunderlich József volt, aki Bertolt Brecht: Minden változik című alkotását hozta a műsorba. Később Zsigmond Emőke, Csapó Attila, Vecsei H. Miklós, Bálint András és Hajduk Károly követték őt az első évad sorozatában.

wunderlich_2.png

(Wunderlich József Bertolt Brecht: Minden változik című verséről beszélget Zoltán Áronnal)

A második évad forgatásaiba már jelentősen beleszólt a COVID (az első évad már készen állt, amikor a járvány miatt be kellett zárni). A sok meghiúsult terv és küzdelmes hétköznap dacára az első évadban 6 színészt, a másodikban pedig 9-et látott Áron vendégül. Még jelentős előrelépések is alakultak ebben az időszakban - részben az NKA támogatásának köszönhetően -, ugyanis a második évadnál megjelentek a beharangozó részek: minden epizód feltöltés előtt előtt pár nappal egy 1-1,5 perces kedvcsináló trailer várta a nézőket. Illetve, ami még újdonság volt, hogy két nagy részre oszlott az évad: egy tavaszi és egy téli sorozatra. A különbség a kettő között, hogy míg az előbbiben a már megszokott verskoktélokat szolgálta fel Áron, az utóbbiban immunerősítő forró versital várta a stúdióba érkező művészeket.   

vershaker_tel_1.jpg

VerShaker Tél" - Lakatos Péter munkája, aki a VerShaker arculatát tervezte 

Az első évad legnagyobb közösségi kezdeményezése a VersKépChallange – Van hozzá képed? pályázat volt. Itt 3 kategóriában nevezhettek a pályázók olyan képzőművészeti alkotásokkal, amelyeket versek ihlettek. A verseny nyerteseit (a közel száz pályázó közül) a szakmai zsűri: Csernovkszy Júlia (képzőművész), Szurcsik József (képzőművész, egyetemi tanár) és Grecsó Krisztián (költő, író) választása nyomán, valamint a közönségdíjjal - a ti szavazatotok alapján - jutalmaztuk ajándékcsomaggal. Az elkészült, csodálatos pályamunkákat - az őket ihlető versekkel - a VerShaker Facebook-oldalán megjelentetett albumban, a mai napig is láthatja a közönség.

eredmenyhirdetes_verskepchallange.png

Eredményhirdető Zoom beszélgetés a VersKépChallange zsűrijével és nyerteseivel

a_verskep_1.jpg

Az I. kategória  képei (15-18 éves középiskolások)

a_verskep_2.jpg

Az II. kategória  képei (18 év feletti műkedvelők)

a_verskep_3_1.jpg

Az III. kategória  képei (18 év feletti hivatásszerűen alkotók)

De nem csak itt szólhattatok bele a VerShaker projektjeinek a menetébe. 2020 végén kiküldtünk egy kérdőívet, amiben a ti véleményeteket kérdeztük addigi projektekről, sikerekről, tervekről. Ennek nyomán Instagramon két sorozat is futni kezdett: az Infoshot, ahol rövid, velős, informatív posztok jelentek meg a versmondásról, illetve a #timondtátok, amiben néhány szívmelengető gondolatot osztottunk meg veletek, amiket ti írtatok a (2020-at búcsúztató) kérdőívben.

_timondtatok.jpg

Egy #timondtátok posztban egy 16-18 év közötti női nézőnk véleménye a VerShakerről

_timondtatok2.jpg

Egy #timondtátok posztban egy 14-16 év közötti női nézőnk véleménye a VerShakerről

infoshot.jpg

Idézet az Infoshot sorozat poszt keretein belül Ascher Oszkár: A versmondás művészete című könyvéből

A közösségi médián már az első YouTube-epizód óta jelen voltunk, különböző projektekkel. A Facebookon 11 cikksorozat jelent meg irodalomtörténeti témában 2020/21 áprilisa között: költőpároktól kezdve, a női lélek kérdéskörein és különböző szellemtörténeteken át, a kortárs szereplíráig lehet szemezgetni ma is ezekből a gyűjtésekből. A javarészt Pifkó Szera önkéntes szerkesztőnk által jegyzett cikkeket utóbb a VerShaker Blogon tettük könnyen elérhetővé. Az Instagramon pedig versekkel ünnepeltük a költészetet: a VerShaker feedjében Weöres és Petőfi Sándor gyűjtések mellett találkozhattok Csontváry festményei által ihletett versekkel, valamint olyanokkal is, amiket veletek közösen írtunk Weöres Sándor inspiráló alkotásainak hatására.

kozos_verseles.jpg

kozos_verseles_2.jpg

Közösen költött versek Weöres Sándor rajzainak ihletésében

Íme még pár dolog, ami meghatározta az első egy évet:

-          Forgatási helyszín: Bethlen Téri Színház

-          89755 néző

-          35 YouTube-videó 7500 órába sűrítve

-          Legnagyobb megtekintést generáló részek: Vecsei H. Miklóssal (S1E04), Földes Eszterrel (S2E02) 

-          226 Facebook és 185 Insta poszt

-          Első projektvideó: 139 színész József Attila A Dunánál című versét mondja el Március 15-e alkalmából

-          Első szülinapon: költészet napja alkalmából óránként megjelenő versek az addigi YouTube-videók adásaiból

-          A ti adományaitok, ami nélkül nem tudott volna úgy elindulni a VerShaker az NKA támogatás kimerülése után

 

Outro
Sok mindenen mentünk át eddig, viszont nem áll itt meg a történetünk. A következő eseményünk már csak rátok vár. Gyertek el április 6-án a VerShaker negyedik születésnapjára, ünnepeljük együtt, ahová eljutottunk és amerre tartunk. Mert ez mind értetek és általatok van: folytassuk hát, amit elkezdtünk, közösen! Részletes programmal március 13-án, szerdán jelentkezünk!

save_the_date.jpg

 

Várva a mihamarabbi találkozást:

A VerShaker csapata

 

------------------------------------

 

Szerző: Tamássy Boglárka

Szerkesztő: Zoltán Áron

A képek a VerShaker YouTube-csatornájáról, Facebook-oldaláról és Instagram profiljáról származnak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr918351247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajánló (27) Ajànló (2) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása