Facebook Instagram
„Az örömök megosztása az örömök felfokozásával jár.” – Gáti József versélménye

2022-es első sorozatunkban a versolvasás, versekkel való találkozás élményével foglalkozunk. Cikkeinkben írók, költők, előadók gondolatait idézünk, hogyan írnak a verssel való találkozás élményéről, valamint megosztjuk olvasóink, követőink gondolatait is.

Írd meg Te is különleges versélményedet! Mi volt az a pillanat, amikor megnyílt számodra egy vers, vagy egy vers által egy másik ember, vagy a kettő egyszere? Vagy csak egyszerűen megosztanád legkedvesebb versedet, és hogy miért éppen az, hogyan szólított meg Téged? Küldd el élményleírásodat akár csak pár szóban a vershakerinfo@gmail.com címre, és írd meg, hogy névvel, vagy név nélkül szeretnéd viszont látni a sorozat folyamán!

A sorozatban olvashattatok már Milan Kundera Tréfa című posztmodern regényéből egy részletet, legutóbb Spengler Katalin olvasónk élményét osztottuk meg, a mai cikkünkben Gáti József (1934–1998) színművésznek, a huszadik század második felének egyik legnevesebb magyar versmondójának, művészi beszéd tanárának gondolatait olvashatjátok.

„Nemcsak az íróban és az előadóművészben, de minden emberben, tehát az olvasóban is él a közlési vágy. Természetesen más szinten és fokon, mint a művészben. Az örömök megosztása az örömök felfokozásával jár. A másiknak, akár szerelmes, akár barát, felolvasni vagy vele olvastatni, arcán és szemén látni, hangján hallani vagy elismeréséből tudni ugyanazt az élményt, amit a vers belőlünk is kiváltott – a legnagyobb örömök közé tartozik. A közös élmény pedig nagy kapocs. Ily módon a versolvasó egy kicsit előadó is. Természetesen a kettesben olvasott vagy felolvasott vers ilyen »előadása« meghitt és szemérmes.”

Gáti József tankönyve1965-ben (majd ’69-ben és ’73-ban is újabb kiadásokban) jelent meg A versmondás címmel. A könyv azóta is őrzi értékét, a modern, realista versmondás legpontosabb írott útmutatójaként. Gáti tanítványa volt többek között Hegedűs D. Géza, Hámori Ildikó, Huszti Péter, de számtalan nagy nevet sorolhatnánk még. „Tanítványai a megismerkedést követő egy-két évben rettegték a rabiátus természete miatt, majd tisztelték hallatlan tárgyi ismereteiért, majd rajongtak Érte, amikor a pályára kerülve hasznosították a Tőle tanultakat. Nincs nap, hogy az ország valamelyik színházának társalgójában ne hangzana el egy-egy „Gátitanárúr” sztori, vagy intelem” – írja róla Kodelka László a vers.hu cikkében.

„Mind az olvasó, mind az előadó közös olvasmánya a vers. Mindkettő alkata és képességei szerint bánik vele, mert mindkettő számára mást és mást jelent. Az olvasó számára élmény és forrás, melyből meríthet, akár olvasta, akár hallotta. A versolvasó rendszerint az előadás után (…) visszatér újra a vers olvasásához. Ha pedig hallotta és megnyerte tetszését, olvasni kezdi, hogy jobban megismerje. Vagyis az olvasóból közönség lesz és a közönségből olvasó.

Az előadó számára is élmény a vers és egyben rugó. A vershez kapcsolódó mondanivalóinak indítója és további erjesztője. (…) Mert az előadó is először olvasó, de olvasása rendszerint párhuzamosan fut kifejezési vágyával. Már úgy olvas, mint a rendező és a színész, akik a színdarabot már olvasás közben látják és hallják is egyszerre.”

Gáti gondolataihoz hasonló alapokon nyugszik a VerShaker kezdeményezése is. Az előadók élménye, közlési vágya, ami előadásukban bontakozik ki, olyan háttértudás, amiről érdemes velük beszélgetni.

És hogy a sok szöveghez képet is társítsunk, elhoztuk nektek Gáti előadásában Arany János Családi kör című versét:

----

2022-ben lesz kétéves a VerShaker. Április 11-én szeretnénk ezt méltó módon, egy újabb pályázattal és egy élő műsorral, egy VerShaker minifesztivállal megünnepelni. Ehhez a Ti segítségetekre is szükségünk van. Támogassatok minket az alábbi gyűjtés keretében, hogy az új évben is csodálatos versélményeket hozhassunk el Nektek!

Adománygyűjtés: https://www.goood.hu/gyujtes-0f3g945pjc

Cikkünk Versélmények sorozatunk harmadik cikke. Szerző: Zoltán Áron.
A sorozat szerkesztője:Pifkó Szera és Zoltán Áron

Az idézetek helye: Gáti József: A versmondás. Gondolat Kiadó, Budapest, 1973.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vershaker.blog.hu/api/trackback/id/tr7616814884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VerShaker Blog

Címkék

Ajànló (2) Ajánló (27) ArsPoetica (3) Az őrült (1) A célról (1) A VerShakerről (17) BabitsMihály (1) Babits „barátai (12) Bach Kata (2) Backstage (2) Bálint András (1) Barabás Lili Kinga (4) Bariz Evelin (4) Bemutató (2) Bertold Brecht (1) Boldog szomorú dal (2) Carol Ann Duffy (1) Charles Bukowski (1) Cikkek esszék (75) Csapó Attila (2) Czigányik Lídia (1) Ellentétek balladája (1) Első évad (8) Esti kérdés (1) Esti Kornél (1) Fasti (1) Fesztbaum Béla (2) Film (1) Filmsorozataink (23) Filmsorozatok (1) Földes Eszter (1) Francois Villon (1) Fű fa füst (1) Gyabronka József (1) Gyarmati Fanni (1) Hajduk Károly (1) Haselbach Ivett (2) Holtszezon fesztivál (3) Horváth Csenge (2) Húsvéti gondolatok (1) Igó Éva (3) Impresszum (1) Interjúk (8) Izsó Nóra (1) Izsó Zita (1) József Attila (4) Kaland (1) Kappanyos Andrást (1) Kávészünet zenekar (1) Kései sirató (1) Király Dani (2) Király Dániel (1) Kis pont vagyok (1) Költő-és kötetbemutató (2) Költőink a grafológusok szemével (4) Költőink szabadidejükben (6) Költők (55) Költők karácsonya (7) Költőpárok (6) Könyvek (1) kortárs költészet (3) Kosztolányi Dezső (8) Kosztolányi színei (5) közösségi finanszírozás (2) Magamhoz (1) Második évad (17) Mészáros Blanka (1) Minden változik (1) módszertan (1) Nagypál Gábor (1) Neked írom (1) Nemes Nagy Ágnes (2) Nyarak a vízparton (4) Ónodi Eszter (1) Orosz Ákos (2) Peer Krisztián (2) Petőfi Sándor (2) Pilinszky János (3) Pintér Liliána (2) Programjaink (26) Radnóti Miklós (1) Rajtó Fanni (1) Reményi Gyenes István (1) reSTART Feszt (9) RUSZT (14) Semmiért egészen (1) Spengler Kata (2) Szabó Lőrinc (1) Szálinger Balázs (1) Szilágyi Csenge (1) Tamássy Bogi (4) Támogatás (3) Tandori Dezsőnek (1) Tandori világai (5) Tankó Erika (1) Thomas Mann (2) Tóth András (1) Tóth Árpád (1) Ünnepek (28) Varga Mirjam (3) Vecsei H. Miklós (2) Versek (28) Versélmények (4) VerShaker offline (15) VerShaker Történelem (1) VerShaker X Petőfi2000 (1) Versjátékok (1) VersKép Challenge (1) Versmegfejtő beszélgetés (1) Villon világa (3) Weöres Sándor (4) Wunderlich József (3) XX. SZÁZADI FRESKÓ (1) Zsigmond Emőke (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása